• Οικονομία

    Σχεδόν 800 εκατ. ευρώ σε «λαϊκά έντοκα» σε λιγότερο από ένα χρόνο – Σε κυνήγι αποδόσεων οι καταθέτες

    • NewsRoom
    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ


    Μία ακόμη ευκαιρία να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις θα έχουν όσα φυσικά πρόσωπα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων 25 εβδομάδων που διενεργεί το ελληνικό δημόσιο την Τετάρτη 26 Ιουνίου για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχή του μέτρου που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του καλοκαιριού του 2023, δίνοντας την δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα ιδιώτες να προμηθεύονται έντοκα γραμμάτια που δημοπρατούνται τακτικά μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή και με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ, συνολικά έχουν γίνει τοποθετήσεις μέσω αυτής της οδού από φυσικά πρόσωπα που προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

    Η απόφαση αυτή δημιούργησε έναν «ανταγωνισμό» απέναντι στα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων στην αγορά με τους αποταμιευτές να στρέφονται σε εναλλακτικές τοποθετήσεις που προσφέρουν υψηλές και σίγουρες αποδόσεις. Στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας όμως διάρκειας το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,34% ενώ στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου το επιτόκιο ήταν 3,73%. Στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων τον Μάιο το επιτόκιο ήταν 3,55% ενώ στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου ήταν στο 3,69%.

    Κερδίζουν έδαφος

    Το μέτρο των «λαϊκών εντόκων» που υιοθετήθηκε στο τέλος καλοκαιριού του 2023 επανέφερε την δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.  Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης με τρία βασικά πλεονεκτήματα. Αφενός τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, την σύντομη διάρκεια τους που για τους καταθέτες έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν εκείνα των προθεσμιακών καταθέσεων με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι αλλά και με το ότι το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

    Η περίοδος εγγραφών για την επικείμενη δημοπρασία είναι από την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 έως και Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.    Υπενθυμίζεται ότι, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (Έντοκα Γραμμάτια ή Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες.

    Ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποιεί κάθε χρόνο τακτικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Στόχος όμως είναι η συνολική έκθεση του δημοσίου σε αυτούς τους τίτλους να περιοριστεί σταδιακά. Φέτος αναμένεται ο όγκος των εντόκων γραμματίων να υποχωρήσει περίπου στα 8 δισ. ευρώ από σχεδόν τα 12 δις. ευρώ που ήταν πέρσι.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολος Λύτρας: Η «σκοτεινή» ζωή του ποινικολόγου – Τα ακίνητα, τα super cars, τα σκάφη και τα πολλά μετρητά
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επόμενη μέρα: Mε κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. για επενδύσεις σε υποδομές και παραχωρήσεις

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα – Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται



    ΣΧΟΛΙΑ