ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζονται τη διεύρυνση του πλαισίου, με επιπλέον κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να συνενωθούν και να μπορέσουν να μπουν πιο δυνατά στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.
Η… εμπειρία έχει δείξει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές, πολύ δύσκολα εγκαταλείπουν την… καρέκλα και τον έλεγχο της επιχείρησης τους, όπως επίσης φοβούνται να έχουν έναν ή και περισσότερους εταίρους στις αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας τους, βάζοντας και ένα δεύτερο «αφεντικό».
Αυτή η «τακτική» έχει γίνει αντιληπτή από το οικονομικό επιτελείο που αποφάσισε να φέρει νέα φόρο-κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο και απλοποιώντας τις διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάζεται πυρετωδώς στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να «αποκαλυφθεί» μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.
Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδακης με το νέο νομοσχέδιο θα ενισχύονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις και θα απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο «ώστε η αγορά να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση των ευκαιριών στον συγκεκριμένο τομέα».
Αυτό που έχουν παρατηρήσει στο οικονομικό επιτελείο είναι η συσσώρευση στη χώρα μας πολλών μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κάτι που μειώνει τα ποσοστά παραγωγικότητας της Ελλάδας.
Τα στοιχεία άλλωστε είναι ενδεικτικά: με βάση την Eurostat η παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 17% της παραγωγικότητας των μεγάλων, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 48%. Στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 83,5% της απασχόλησης, έναντι 64,3% στην Ε.Ε.
Νέα κίνητρα
Το νέο σχέδιο αναμένεται να διευρύνει το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και να δίνει κίνητρα για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο ν.4935/22 δίνει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για εννέα φορολογικά έτη, εκπτώσεις δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών, αλλά και απαλλαγή του 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την εταιρία που προκύπτει από εταιρικό μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η κοινοτική οδηγία που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών.
Το νέο πλαίσιο μάλιστα, θα προβλέπει ρυθμίσεις και για διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιριών.
Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Ισχυρότερα εταιρικά σχήματα σημάνει και ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, που έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό τα «κενά» του νόμου. Σε περίπτωση συγχωνεύσεων επιχειρήσεων θα μπορούν να λάβουν δάνεια και θα μπορούν να διεκδικήσουν και κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης.
Τα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση δανείου απορρίπτονται.
«Πολλές μικρές ΔΕΗ»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει… τάξη και στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη (που έτρεξε από άλλη υπουργική θέση το ζήτημα της ΔΕΗ) λέγοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε “μικρές ΔΕΗ”, με στόχο την επιχειρηματική ευελιξία και την καταπολέμηση κακών πρακτικών που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους».
Πρόκειται για ένα δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες από τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.
Το νέο Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζεται να ιδρυθεί με κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και με σύγχρονο management, το οποίο θα ασκείται (με βάση πληροφορίες) από τον επενδυτικό κολοσσό της BlackRock, με στόχο να ενεργοποιήσει και να «αναθερμάνει» τη λειτουργία των αργοκίνητων ΔΕΚΟ.
Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα κινητροδοτεί επενδύσεις στις οποίες έχει το προβάδισμα ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, σε νέες τεχνολογίες, αλλά και σε «πράσινες» επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Χάρης Θεοχάρης στη Λάρισα: Σε όλη τη λιανική η διασύνδεση POS και ταμειακών
«Μπλόκο» στον νέο εμπορικό δρόμο που τρομάζει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας
Οι δέκα κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια οικονομία – Tι επισήμαναν Φράγκου – Καλογηράτος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί