Τα κυριότερα σημεία του εργασιακού νομοσχεδίου και η αναμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης σε συνδυασμό με την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει πολλάκις τονίσει ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα προωθηθούν αλλαγές στο τρόπο χορήγησής και το ύψος του επιδόματος ανεργίας, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει πιο επωφελές για τους άνεργους».

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την διοίκηση του ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην αξιολόγηση των δεδομένων, προκειμένου οι άνεργοι να μην λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες, αλλά να τους δίνεται κίνητρο επανένταξης στην αγορά εργασίας, όπως έχει γράψει το «Mononews».

Οι τροποποιήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα συνδυαστούν με τις αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα κατάρτισης.  Εκτεταμένη αναφορά για το ύψος και την διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας έχει γίνει και στην έκθεση Πισσαρίδη.  Συγκεκριμένα στην έκθεση προτείνονταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται δύο δράσεις που αφορούν στην ανεργία σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης:

–  η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας (κόστος162.000 ευρώ).

– ο ανασχεδιασμός του χαρτοφυλακίου των ενεργών πολιτικών, καθώς και σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα  επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα  απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης (κόστος 479.000 ευρώ).

Όσον αφορά τα εργασιακά, οι κυριότεροι άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα είναι οι εξής:

  1. Εργάνη ΙΙ
  2. Εκσυγχρονισμός συλλογικού εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου
  3. Προσαρμογή στην τηλεργασία
  4. Αντιμετώπιση παρενόχλησης και βίας στην εργασία
  5. Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Ακόμη στο σχέδιο γίνεται αναφορά για τα ψηφιακά έργα που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, το ψηφιακό σύστημα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την ψηφιοποίηση του ΣΕΠΕ. Το έργο βοηθάει στην αποκατάσταση ενός ομαλού εργασιακού περιβάλλοντος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και στην μείωση των φαινομένων άτυπης εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

– Μητσοτάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ρίχνει στην οικονομία 57 δισ. ευρώ – Όλο το κυβερνητικό πλάνο

– Σκυλακάκης: Ανάπτυξη 7 μονάδων θα δώσει στην οικονομία το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

– ΟΑΕΔ: Πώς, πότε και σε ποιους θα καταβληθεί η 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση