Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα δουν τον επόμενο χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και αγροτεμαχίων η οποίοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ριζικά, λόγω των αντικειμενικών αξιών και πολλοί θα δουν τον φόρο που πλήρωναν ως τώρα να μειώνεται, ωστόσο το κράτος δεν γίνεται να εισπράξει λιγότερα από 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι οι μειώσεις που θα έρθουν από τη μείωση στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αύξηση του φόρου σε άλλα επίπεδα για να μην υπάρξει μείωση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2018, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές ή διαφορετικά τα εξής διλήμματα:

1. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ.

2. Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.

Ως τώρα είχαν εξαιρεθεί καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων από την εφορία. Το πρόβλημα παραμένει και είναι πιθανό εάν επιχειρηθεί να αθροιστούν στις περιουσίες που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ να υπάρξουν αδικίες.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει είτε μια λύση που θα περιλαμβάνει και τα αγροτεμάχια αλλά και τα αστικά ακίνητα με μικρότερη όμως αύξηση των συντελεστών, είτε επιβάρυνση μόνο των αστικών ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν καμία σχέση με τα φετινά και πολλοί φαίνεται ότι θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνέδριο Capital Link: Αισιόδοξος ο Ν. Καραμούζης για τα αποτελέσματα των stress tests

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: X. Μεγάλου: Θα μειώσουμε τα NPEs κάτω από 10 δισ. ευρώ ως το 2020

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ) : Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης