ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με προσφορές που ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το ρεκόρ προσφορών ύψους 35 δισ. ευρώ που είχε πετύχει το Δημόσιο με την έκδοση του δεκαετούς τον Ιανουάριο, επιτόκιο περίπου στο 4,2% χαμηλότερα από το αρχικό guidance και ζήτηση από τελικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, ολοκληρώθηκε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο δανείστηκε 3 δισ. ευρώ.
Με την έκδοση έχει πλέον καλυφθεί σχεδόν το 80% του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος και όπως αποδείχθηκε επί πεδίου η επιλογή της διάρκειας αλλά και του timing ήταν η ορθή, σε μια ευρωπαϊκή αγορά με αυξημένη διάθεση να τοποθετηθεί σε μακροπρόθεσμους τίτλους εν αναμονή της έναρξης του πτωτικού κύκλου στα επιτόκια.
Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 30ετους διάρκειας, μετά το 2021 και η έκδοση του νέου 30ετουςαποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση για φέτος. Με τις δύο εκδόσεις το Δημόσιο σήκωσε από τις αγορές 7 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου ενώ έχει κάνει και μια σειρά άλλων επανεκδόσεων μικρότερης κλίμακας μέσω δημοπρασιών προσδίδοντας ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της αγοράς. Τα συνολικά ποσά που έχει αντλήσει υπερβαίνουν τα 8 δις ευρώ εντός του 2024 προσεγγίζοντας το 80% της φετινής εκδοτικής δραστηριότητας.
«Παλιοί και νέοι τελικοί επενδυτές συμμετείχαν στην έκδοση» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters δίνοντας το στίγμα της ζήτησης για την έκδοση, καθώς το ύψος των προσφορών είναι η μια παράμετρος. Η άλλη παράμετρος και πιο σημαντική σε μια φάση που η ελληνική οικονομία αλλάζει επίπεδο, είναι η ποιότητα των επενδυτών που στρέφονται σε ελληνικούς τίτλους.
Για μια σημαντική επιτυχία και μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Έστειλε δε νέο μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας τονίζοντας πως η επιτυχία «αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».
Η Ελλάδα πλέον έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τις κινήσεις της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εστιάζοντας περισσότερο σε εκδόσεις που θα βελτιώσουν την καμπύλη, τη ρευστότητα και το βάθος στην αγορά, που παραμένει ρηχή καθώς η χώρα ανακτά σταδιακά το έδαφος που έχασε εξαιτίας της μεγάλης κρίσης. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται, εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί και η νέα πρόωρη εξόφληση δανείων από το πρώτο μνημόνιο , έως 5 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο να στείλει ένα ακόμη σήμα στις αγορές πως έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και αποπληρώνει προκαταβολικά τις υποχρεώσεις της. Στόχος είναι πρωτίστως να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, με μεγάλο σταθμό την αξιολόγηση από την Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου και ζητούμενο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο.
Την κοινοπρακτική έκδοση του 30ετούς έτρεξαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης για 30ετές ομόλογο: Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων έως και €5 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV