Εν αναμονή των μηνυμάτων από το εξωτερικό βρίσκεται το υπουργείο Τουρισμού, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΤ προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα για τη διαχείριση μίας ενδεχόμενης κρίσης στη Σαντορίνη, και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Καθώς το φαινόμενο των σεισμών είναι σε εξέλιξη, η σύσκεψη συγκαλείται με σκοπό να συλλεχθούν πληροφορίες από τα εξωτερικά γραφεία του ΕΟΤ και, κυρίως από τις αγορές που αποτελούν τις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού στο ηφαιστειακό νησί, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία.

1

Οι πρώτες αντιδράσεις θα έρθουν αφού συλλεχθούν τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία. Τότε θα αποφασιστεί ποιο θα είναι το μήνυμα από το υπουργείο Τουρισμού, με παραλήπτες τους οργανισμούς του εξωτερικού και τους tour operators.

Οι πηγές του υπουργείου Τουρισμού διαμηνύουν πως η διαχείριση είναι μία σύνθετη υπόθεση προσώρας, δεδομένου ότι δε μπορεί να χαραχτεί στρατηγική αν δεν ολοκληρωθεί η συλλογή στοιχείων για τις επόμενες κινήσεις, που αφορούν στις προκρατήσεις και τις αφίξεις στο νησί, εν γένει η ανατροφοδότηση από το εξωτερικό.

Η συνάντηση που θα λάβει χώρα αύριο θα επικεντρωθεί στα μέχρι τότε συμβάντα και έπειτα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, που μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, το λανσάρισμα καμπάνιας εκ μέρους του ΕΟΤ, σε δεύτερο χρόνο, με στόχο να ενημερωθεί υπεύθυνα η διεθνής τουριστική αγορά.

Καθησυχαστικοί για τις κρατήσεις οι ξενοδόχοι

Πάντως, η ξενοδοχειακή κοινότητα της Σαντορίνης τελεί σε επαγρύπνηση αλλά συνιστά ψυχραιμία.

Οι ξενοδόχοι του νησιού περιμένουν τις ενημερώσεις της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνοντας πως για την ώρα, το λόγο έχουν οι ειδικοί. Καθησυχαστικό είναι βέβαια και το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κύμα ακυρώσεων των προκρατήσεων για το επόμενο διάστημα, ενώ δεν υπάρχει ούτε αντίδραση από την πλευρά των tour operators.

Προς το παρόν το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε προειδοποιητική ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες του που παραθερίζουν στη Σαντορίνη και την Αμοργό, συνιστώντας τους να είναι προσεκτικοί.

Μέχρι τώρα παραθερίζουν στο νησί τουρίστες που δεν ξεπερνούν τους 2.000, ασιατικής κυρίως καταγωγής. Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες, καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως δεν έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν, επομένως υπάρχει περιθώριο να σταθμιστούν προσεκτικά τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση, στην περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ζημιές.

Η Σαντορίνη υποδέχεται ετησίως περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ξενοδοχειακές κλίνες ξεπερνούν τις 17.000, οι κλίνες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια τις 26.000, ενώ σχεδόν 3.400 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πέρσι, η διεθνής επιβατική κίνηση στο νησί έφτασε τους 1,54 εκατ. επιβάτες.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η απαγόρευση πρόσβασης σε Αμμούδι, Αρμένη και στο παλιό λιμάνι των Φηρών.

Η Aegean ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας την προσθήκη δύο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων χθες και μίας επιπλέον σήμερα, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, σε συνέχεια αιτήματος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ειπώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, η έντονη σεισμική ακολουθία έχει καταγραφεί ξανά την περίοδο 2011-2012, ωστόσο τώρα οι δονήσεις είναι περισσότερες και η μέση τιμή είναι υψηλότερη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6 βαθμών θα μπορούσε να επιφέρει και έντονο κυματισμό, αλλά η αξιολόγηση γίνεται κάθε μέρα, με τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Σαντορίνη: Έκτακτα αεροπορικά δρομολόγια λόγω της ανησυχίας των κατοίκων – Πάνω από 555 σεισμοί σε μία εβδομάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό ως την Παρασκευή

Σαντορίνη 1613 π.Χ: Η πρωτόγνωρη ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε τον κόσμο (βίντεο με αναπαράσταση)