ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Επιτροπή Ακινήτων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε) κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την βελτίωση των μέτρων στα ακίνητα.
Η ανακοίνωση του ΣΑΕΕ:
Η Επιτροπή Ακινήτων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε), μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών της, με όλα τα μέρη της αγοράς ακινήτων αλλά και, πιο συγκεκριμένα, του επενδυτικού προγράμματος για τα ακίνητα, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κινούμενων προς τη βελτίωση του μέτρου, την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και προς τη δημιουργία συνθηκών επίλυσης του στεγαστικού ζητήματος στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα:
Πρόταση Α
Τα οικιστικά ακίνητα με κατασκευαστικές άδειες από την 01.01.2025 και μετά να παρέχουν το δικαίωμα της Άδειας Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή στο ποσό των 250.000 ευρώ χωρίς περιορισμούς στην επιφάνεια, αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα που πρέπει να είναι επιφανείας 120 τμ και άνω, αλλά με διατήρηση της απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πρόταση Β
Οι πρεσβείες μας σε Beijing, Shanghai, Guangzhou και Istanbul, να μπορούν να παρέχουν βιομετρικά στοιχεία, ώστε να αποφεύγεται το περιττό ταξίδι στην Ελλάδα για δακτυλικά αποτυπώματα και να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξ αποστάσεως.
Την αναγκαιότητα του μέτρου κατέδειξε η περίοδος της πανδημίας, αλλά και η σημερινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τον αριθμό ταξιδιωτών και τις μεταφερόμενες ιώσεις.
Πρόταση Γ
Ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσης των Αδειών Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή μέσω απόκτησης ακινήτου να ανέρχεται αυστηρά 2-3 μήνες, όπως συνέβαινε στην αρχή εφαρμογής του προγράμματος, και όχι όπως έχει καταλήξει σήμερα που ανέρχεται σε 19 μήνες. Σημειωτέον ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αιτήσεις Απριλίου 2023 εξετάζονται Νοέμβριο 2024.
Είναι αυτονόητο, ότι αυτή η κατάσταση εκθέτει τη χώρα και την υποβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ειδικά αφού έχει συσταθεί ειδικό τμήμα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για επενδυτές με στόχο ακριβώς τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων.
Πρόταση Δ
Κατόπιν της αύξησης του ποσού της κατώτατης επιλέξιμης επένδυσης για αγορά ακίνητου στην Ελλάδα στα ποσά των 800.000 και 400.000 ευρώ, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ποσά των κατωτάτων ορίων στις λοιπές προβλεπόμενες μορφές χρηματοοικονομικών επενδύσεων, όπως επενδύσεις σε ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, εισφορά κεφαλαίου σε εταιρείες κατά το άρθρο 99, νόμος 5038/2023, ώστε το ελληνικό πρόγραμμα Άδειας Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους υποψήφιους επενδυτές και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι των όμοιων προγραμμάτων που λειτουργούν σε άλλες χώρες.
Διαβάστε επίσης
e-ΕΦΚΑ: Ακίνητα προς αξιοποίηση για πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
Έτοιμες να ρίξουν στην αγορά 20.000 ακίνητα είναι οι τράπεζες
Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά βιομηχανικά ακίνητα έμειναν στα αζήτητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βραζιλία: Διορία 72 ωρών δίνουν οι εισαγγελικές αρχές στη Meta για να εξηγήσει ποια θα είναι η πολιτική της στο fact-checking
- ΟΛΘ: Η«Leonidsport» του ομίλου Ντρέιφους κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για το 21%
- Γκουτέρες: Ανάγκη για καινοτόμες δράσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή
- Γεωργιάδης για πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: Θα στραφούμε νομικά κατά της εταιρείας