Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας χθες για το δεκαετές ομόλογο και την άντληση 200 εκατ. ευρώ, με την οποία έχει καλυφθεί πλέον σχεδόν το 85% του φετινού δανειακού προγράμματος, η προσοχή του ΟΔΔΗΧ στρέφεται στην αναβάθμιση της επενδυτικής βάσης του ελληνικού χρέους. Για το σκοπό αυτό κλιμάκιο υψηλόβαθμών στελεχών του Οργανισμού έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη.

Τα στοχευμένα road shows ξεκίνησαν από τις σκανδιναβικές χώρες και συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι ενώ θα ακολουθήσει προς τα τέλη του μήνα και σειρά επαφών στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο βρίσκονται μακροπρόθεσμοι τελικοί επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικοί οίκοι), στους οποίους πλέον η Αθήνα αναζητά νέο επενδυτικό «αίμα» κτίζοντας σταδιακά μια νέα βάση για το ελληνικό χρέος μετά και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από χώρα κατόπιν 13 χρόνων που η χώρα βρισκόταν εκτός.

Όπως εκτιμούν στελέχη κοντά στις διαδικασίες η αναζήτηση αυτή δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη καθώς θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να ανοίξουν νέες πόρτες επενδυτών που έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και αναζητούν επενδύσεις με υψηλές αξιολογήσεις.

Το ελληνικό αφήγημα όμως φαίνεται από τις πρώτες επαφές πως αρχίζει και βρίσκει ευήκοα ώτα και σε αυτό το κοινό, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης, αντίθετα επιδεικνύει μια σταθερή προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο την διατήρηση του χρέους σε μια σταθερά πτωτική τροχιά.

Κρίσιμος σταθμός το φθινόπωρο

Σημαντικό ορόσημο σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης  της αξιοπιστίας της χώρας ως εκδότη χρέους θα είναι το φθινόπωρο καθώς είναι σε εκκρεμότητα μια σειρά από αξιολογήσεις και πρωτίστως η αξιολόγηση από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.

Εάν ο οίκος δώσει και αυτός στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, η δουλειά των τεχνοκρατών του ελληνικού χρέους θα γίνει ευκολότερη καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πλέον αυστηρό οίκο που με την αναβάθμιση εκτιμάται πως θα ανοίξει αυτόματα το δρόμο προς μια νέα δεξαμενή ζήτησης για το ελληνικό χρέος που εκτιμάται στα 7 – 10 δισ. Το πλέον βέβαιο ωστόσο είναι πως εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει η χώρα σε αυτή τη λεπτή φάση για τη σταθεροποίηση της αξιοπιστίας της στις αγορές είναι να σταματήσει να τροφοδοτεί τις αγορές με θετικές ειδήσεις.

Αυτό περιορίζει στο ελάχιστο τα περιθώρια για νέες παροχές, ενώ καθιστά σημαντική και τη στόχευση του νέου 4ετούς δημοσιονομικού πλαισίου με τους στόχους για τις δαπάνες και τα δημοσιονομικά μεγέθη τα επόμενα χρόνια. Οι κατευθυντήριες γραμμές από την Κομισιόν αναμένονται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και η κατάθεση του νέου πλαισίου μέχρι το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή βάσει σχεδίου κινείται η μεγάλη επιχείρηση της εξασφάλισης των 8 δις. για πρόωρες αποπληρωμές χρέους, ξεκλειδώνοντας και το σκληρό πυρήνα των διαθεσίμων από τον ESM.

Η απόφαση αναμένεται να υλοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο και έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πέραν του ταμειακού οφέλους το εγχείρημα θα βελτιώσει αισθητά το προφίλ αξιοπιστίας του δημοσίου στις αγορές τις οποίες ίσως επισκεφθεί πάλι για μια μεγάλη έκδοση εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους, εφόσον προκύψει η κατάλληλη ευκαιρία στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι ξένοι αγοραστές – €7.000 το τετραγωνικό στη Μύκονο

ΣΕΒ: Όλο το παρασκήνιο των εκλογών – Πώς «σάρωσε» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, το κλίμα πριν και μετά τις κάλπες

Motor Oil: Iστορικά υψηλό μέρισμα για το 2023 ύψους €1,8 ανά μετοχή