• Οικονομία

    Ριζικές αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Κερδισμένοι όσοι “κάψουν” ρεύμα αντι για πετρέλαιο

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Θέμα χρόνου θεωρείται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης, με τα κριτήρια να παραμένουν ίδια σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο θα εφαρμοστούν μια σειρά από αλλαγές όπως στη μεθοδολογία υπολογισμού του τελικού ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

    Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Ωστόσο, φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση.

    Ρεύμα vs πετρέλαιο

    Η βασική αλλαγή που θα εφαρμοστεί φέτος είναι το επίδομα βάσης. Για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τα 350 ευρώ πέρυσι θα μειωθεί στα 300 ευρώ. Αντιθέτως για το ρεύμα θα διαμορφωθεί στα 380 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το χαμηλότερο επίδομα δεν θα μπορεί να είναι κάτω από 100 ευρώ και το ανώτατο πάνω από 1.000 ευρώ.

    Για παράδειγμα, στην Αγία Παρασκευή πέρυσι το επίδομα άγγιζε τα 200 ευρώ (συντελεστής 0,57) και φέτος με το ποσό βάσης να είναι μικρότερο, το επίδομα θα “ψαλιδιστεί” στα 171 ευρώ.

    Το ανώτατο επίδομα των 1.000 ευρώ λαμβάνουν ελάχιστες οικογένειες της χώρας (με πάνω από 3 παιδιά) σε περιοχές όπως Βελούχι (συντελεστής 1,62), Βίγλα (1,61), Κάτω Βέρμιο (1,59) και Νυμφαίο (1,51).

    Πως υπολογίζεται το επίδομα

    Για να υπολογιστεί το τελικό ποσό της επιδότησης, η κάθε περιοχή θα πρέπει να πολλαπλασιάζει το επίδομα βάσης με τον συντελεστή “κρύου” που έχει χωριστεί η χώρα. Πρόκειται για 12.000 ζώνες που έχει ορίσει η ΕΜΥ με βάση τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο κάθε σημείο της Ελλάδας και συγκεκριμένα έχει λάβει υπόψιν τις ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τους 15 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

    Ωστόσο, φαίνεται πως λόγω της κλιματικής αλλαγής η ΕΜΥ θα προχωρήσει σε νέα μέτρηση που μπορεί να φέρει αλλαγές στους συντελεστές ορισμένων περιοχών, συνεπώς και στο τελικό ποσό του επιδόματος.

    Το επίδομα θέρμανσης

    Η επιδότηση που θα δοθεί στη θέρμανση με ρεύμα θα αφορά:
    •           Κλιματιστικό (air condition)
    •           Ηλεκτρικές σόμπες
    •           Θερμάστρες ή θερμοπομπούς
    •           Αντλίες Θερμότητας

    Πέρυσι η επιδότηση στον ρεύμα ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Φέτος, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο να υπάρξει μείωση του χρονικού διαστήματος στους τρεις μήνες.

    Με βάση τον σχεδιασμό, όσοι αιτηθούν για την επιδότηση στο ρεύμα, αυτομάτως θα εξαιρούνται για το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο ή για φυσικό αέριο, όπως συνέβη και πέρυσι.

    Ίδια εισοδηματικά κριτήρια

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι, δηλαδή:

    Εισοδηματικά κριτήρια: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανερχόταν σε 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ανώτατο εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μετά το πρώτο.

    Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

    Περιουσιακά στοιχεία: Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τα 240.000 ευρώ  για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για την μοναδική αλλαγή στα κριτήρια, καθώς πέρυσι ο περιουσιακός “κόφτης” για τα ζευγάρια ήταν στα 300.000 ευρώ.

    Ωστόσο, φέτος θα ενεργοποιηθεί μια προσαύξηση κατά 40.000 ευρώ ανά παιδί, που σημαίνει πως κερδισμένες θα βγουν οι οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά.

    Διαβάστε επίσης

    Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα: Η συμβολή της ΕΟΠΕ στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και οι ανάγκες των ασθενών



    ΣΧΟΛΙΑ