ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εκτόξευση του υδράργυρου στις δημοφιλείς χώρες της Μεσογείου είναι πιθανό να αλλάξει τις συνήθειες των τουριστών, ωθώντας τους να αναζητήσουν πιο δροσερά μέρη για τις διακοπές τους.
Το Reuters, επικαλούμενο τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), ανέφερε ότι έχει μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των τουριστών που θέλουν να ταξιδέψουν στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο σε σύγκριση με πέρσι.
Οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερά μέρη
Ήδη τα τελευταία χρόνια, οι επισκέψεις των τουριστών στις Νότιες χώρες της Ευρώπης, προς αναζήτηση ενός θερμότερου κλίματος έχουν συνδυαστεί με ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και πυρκαγιές. Φέτος, στη Σαρδηνία και τη Σικελία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια στιγμή προορισμοί όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία φαίνεται να προσελκύουν περισσότερο ενδιαφέρον.
«Αναμένουμε ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιλογές των ταξιδιωτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο Miguel Sanz, επικεφαλής του ETC.
Η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στα στοιχεία της οργανισμού, με το 7,6% των ταξιδιωτών να εκφράζει ανησυχίες για τα ταξίδια την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου.
Η ζέστη ακόμα δεν φαίνεται να έχει χτυπήσει τις ακυρώσεις, με την ανάγκη των τουριστών να ταξιδέψουν ύστερα από δύο χρόνια σκληρών περιορισμών λόγω Covid, να υπερτερεί.
Ειδικά για τους Βρετανούς, όπως αναφέρει το Reuters, οι κρατήσεις σε χώρες της Μεσογείου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και έχουν ήδη γίνει εδώ και πολλούς μήνες.
Ακραίες θερμοκρασίες
Βέβαια, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσουν το σημερινό ρεκόρ της Ευρώπης των 48,8 βαθμών, που σημειώθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, εγείροντας φόβους για επανάληψη των περσινών θανάτων από καύσωνα.
Και τα νέα για τουρίστες που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα από ιταλικές παραλίες ή με ασθενοφόρα από την Ακρόπολη, κυκλοφορούν γρήγορα.
«Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι σκέφτονται να κάνουν ταξίδια το φθινόπωρο», συνεχίζει ο Sanz.
Σε δηλώσεις στο Reuters, οι τουρίστες αναφέρουν ότι θα επισκέπτονταν τη Ρώμη ξανά, όχι όμως τον Ιούλιο, λόγω αφόρητης ζέστης που πρακτικά τους χάλασε τις διακοπές, όπως σημειώνουν.
Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας έχει προειδοποιήσει σε έκθεσή του ότι οι ξένοι τουρίστες θα ταξιδεύουν στο μέλλον περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο παρά το καλοκαίρι.
Για κάποιους βέβαια, οι αλλαγές στις τουριστικές συνήθειες, δεν συνεπάγονται μείωση, αλλά μετατόπιση της κίνησης.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, όπου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 87,5% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, καταγράφεται το φαινόμενου του «υπερπληθυσμού», όπως σημειώνει το πρακτορείο, ιδίως σε νησιά όπως το νησί της Μυκόνου.
Η αύξηση των ταξιδιών κατά τους χειμερινούς, ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα και να αντισταθμίσει μια πιθανή επιβράδυνση στην προσέλευση τουριστών το καλοκαίρι.
Με τον καύσωνα να ταλαιπωρεί ήδη τη χώρα αρκετές ημέρες, την περασμένη Παρασκευή, η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τους τουρίστες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Διαβάστε επίσης:
Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο
Φωτιές: Έρχονται 4 canadair από Γαλλία και Ιταλία
Φωτιά στο Λουτράκι: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί