ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του βρετανικού πρακτορείου Reuters, το οποίο βλέπει πολλαπλούς οικονομικούς κινδύνους για τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, οι οποίοι τυχαίνει να είναι σε χώρες που έχουν και το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη.
Τουρισμός, πρωτογενής τομέας και υποδομές μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Reuters, ύστερα από 2,3 εκατ. στρέμματα που έχουν καεί φέτος στη Μεσόγειο. Πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των 1,6 εκατ. στρεμμάτων κατά την περίοδο 2006-2022.
Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε την Τρίτη ότι από τις επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουλίου, κάηκαν 470.000 στρέμματα, με τη μεγαλύτερη καταστροφή να σημειώνεται στο νησί της Ρόδου. Και στην περίπτωση αυτή, οι καταστροφές ήταν εκτεταμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών στα 435.000 καμένα στρέμματα σε διάστημα ενός έτους.
Η γεωργία αντιπροσωπεύει μόλις το 4,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και λιγότερο από 3% στην Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Moody’s. Αλλά οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες κινδυνεύουν να πλήξουν την πολύ μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώνουν τον αριθμό των καλοκαιρινών επισκεπτών στις νότιες παράκτιες περιοχές , καθώς οι τουρίστες κατευθύνονται προς τις βόρειες ακτές», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία από μελέτη της ΕΕ.
«Αυτό είναι δυσοίωνο για την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 11,5% του ΑΕΠ το 2022. Για την Ιταλία και την Ισπανία, αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ τους», σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο και εκτιμάει ότι οι απώλειες από τις κλιματικές καταστροφές στη νότια Ευρώπη, κυρίως από τις πυρκαγιές θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο χρέος προς το ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2032, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση . Τα αντίστοιχα νούμερα για Ισπανία και Ιταλία είναι 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και 2,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα, πάνω από 20.000 άτομα απομακρύνθηκαν από περιοχές που εκκενώθηκαν ενώ στη Σικελία της Ιταλίας ο καύσωνας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς έφεραν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ προκάλεσαν και διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.
«Η οδήγηση στη Σικελία με 45 βαθμών Κελσίου, ενώ προσπαθείς να αποφύγεις τις πυρκαγιές και τον καπνό, δεν είναι καθόλου ξεκούραστες διακοπές», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Στα 40 δισ. ο «λογαριασμός» σε περίπτωση υπερθέρμανσης
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του δημοσιεύματος και για τις υποδομές, εφόσον οι χώρες της Μεσογείου επιχειρήσουν να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα με ενίσχυση των κτιρίων, των δρόμων και των αεροδρομίων μέσω πιο ανθεκτικών στον καύσωνα υλικών.
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι ο ετήσιος λογαριασμός της ΕΕ στην περίπτωση που επικρατήσει ένα ήπιο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ο λογαριασμός μπορεί να εκτοξευτεί σε τριπλάσιο επίπεδο», αναφέρει το Reuters.
Το δημοσίευμα πάντως υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες να διεκδικηθούν σημαντικά ποσά από το κοινοτικό ταμείο δεν είναι με το μέρος των χωρών της Μεσογείου. «Οι καύσωνες πλήττουν δυσανάλογα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να είναι υπαιτιότητά τους. Κι αυτό αφήνει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν τέτοιους κλιματικούς εφιάλτες, επιπλέον άλλων οικονομικών προκλήσεων», σημειώνει.
Διαβάστε επίσης:
«Η Μεσόγειος φλέγεται»: Ο χειρότερος καύσωνας στα χρονικά – Τι λένε οι επιστήμονες
Η Μεσόγειος, hotspot της Κλιματικής Αλλαγής
Reuters: Το καυτό καλοκαίρι στη Μεσόγειο δεν είναι καλά νέα για τον τουρισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»