ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία ακόμα έξοδο στις αγορές έως το καλοκαίρι, εξετάζει η Ελλάδα σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο διεθνές πρακτορείο Reuters. Σκοπός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την πρόωρη αποπληρωμή μέρος του δανείου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι «θα είναι νέα έκδοση ή ανανέωση παλαιότερης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι αγορές». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για τη χρονική στιγμή της έκδοσης».
Δεύτερη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο επιβεβαίωσε το σχεδιασμό, λέγοντας ότι η νέα έκδοση ενδεχομένως θα γίνει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με εκείνον, το ύψος του ομολόγου θα είναι 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ελληνικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση στοχεύει αυτό το έτος στην άντληση ποσού ύψους 7 δισ. από τις αγορές, εκ των οποίων έλαβε ήδη τα 5 με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Επιπλέον, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό και ανέφερε έτερη πηγή στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοφλήσει το ακριβό δάνειο της χώρας από το ΔΝΤ, εφόσον συνηγορήσουν σε αυτό οι δανειστές της.
Το ποσό θα είναι «όχι λιγότερο από 2 και όχι περισσότερο από 4 δισ.» σημείωσε η τρίτη πηγή στο Reuters. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει 9,3 δισ. ευρώ έως το 2024 στο ΔΝΤ. Το εν λόγω δάνειο έχει επιτόκια που φτάνουν ως το 5%, σε αντίθεση με το 0,9% των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα.
Όπως υπογράμμισε ωστόσο η πηγή του Reuters, για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση και να λάβει την τελική έγκριση των θεσμών για την επαναγορά του δανείου από το ΔΝΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Οδηγία για εισηγμένες: Στο 40% οι γυναίκες στα μη εκτελεστικά μέλη και 33% μεταξύ όλων των Διευθυντών
- Οι ανακατατάξεις στον ΑΝΤ1 και ο Παπαδάκης, οι ακριβές παραγωγές της ΕΡΤ, ποια κανάλια είχα κέρδη και ζημίες και τι είναι το Ράδιο… Μοναστήρι
- Όλες οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού
- Ερχεται o… DORA: Οι αλλαγές που φέρνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα ο νέος Κανονισμός