Την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης φέτος, σχεδιάζει η Ελλάδα, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

To Reuters σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Επισημαίνει επίσης ότι περίπου το 70% του χρέους της χώρας κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η λιτότητα, συνεχίζει το δημοσίευμα, μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομία έχει ανακάμψει, οδηγώντας σε μια σειρά από πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Ένας αξιωματούχος που δεν δέχτηκε να κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης πιθανότατα το β’ εξάμηνο του έτους.

Όπως υποστήριξε, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα σε μια “ρηχή” ελληνική αγορά ομολόγων.

Τέλος, στο δημοσίευμά του το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία των «σκουπιδιών», γεγονός που τη βοήθησε να δει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές στις εκδόσεις ομολόγων της.

Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15-17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι αληθινό το ελληνικό story και τι ρόλο παίζει ο δοκιμασμένος Κωστής Χατζηδάκης – Άρθρο παρέμβαση

Πώς θα πάρετε σύνταξη αν χρωστάτε – Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

J.P. Morgan: H πτώση στις αμερικανικές μετοχές έχει πολύ δρόμο ακόμη– 15% πτώση στον S&P 500