ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κομισιόν πρότεινε την επιβολή αντίμετρων 25% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα, ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
H πρόταση κατατέθηκε τη Δευτέρα, 7 Απριλίου όπως αναφέρει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, ενώ οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις:
– η πρώτη αρχίζει στις 16 Μαΐου και περιλαμβάνει συγκεκριμένα αγαθά,
-ενώ μια δεύτερη φάση έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, με την επιβολή επιπλέον μέτρων.
Οι δασμοί θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως διαμάντια, οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια, σηματοδοτώντας μια ισορροπημένη αλλά σαφώς στοχευμένη απάντηση της ΕΕ στην εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τον κατάλογο των προϊόντων που θα επιβαρυνθούν απουσιάζει τελικά το μπέρμπον, αλλά και το κρασί και τα γαλακτοκομικά, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική πρόταση της Επιτροπής τον Μάρτιο. Η απόσυρσή τους εκτιμάται ως προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, μετά και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι σε τέτοια περίπτωση η Ουάσινγκτον θα απαντούσε με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά.
Διαβάστε επίσης
Αφρικανική Ένωση: Οι δασμοί του Τραμπ «απειλούν δεκαετίες εμπορίου και συνεργασίας»
Καναδάς: Προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς στα αυτοκίνητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ήπιες απώλειες στη Wall Street μετά από μια συνεδρίαση «ασανσέρ» – Ο S&P 500 έσωσε τις 5.000 μονάδες, ήπια κέρδη για τον Nasdaq
- Πετρέλαιο: Νέες βαριές απώλειες, στα 60,7 δολάρια/βαρέλι το WTI
- Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρότεινε στις ΗΠΑ να εξαιρεθούν από τους δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα
- Χρυσός: Τέλος στο αρμπιτάζ, αυξάνονται τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου – Κάτω από τις 3.000 δολάρια το πολύτιμο μέταλλο
