Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα έως και 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, με βάση τα σημερινά επιτόκια του 10ετούς της ομολόγου, σε περίπτωση που αποφάσιζε να κάνει πλήρη χρήση της πιστωτικής γραμμής των δανείων του ESM για την κάλυψη των δαπανών για την υγειονομική κρίση, εκτίμησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Η προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα φτάνει στα  3,7 δισ. ευρώ, δηλ. το 2% του ΑΕΠ της.

Ο γενικός διευθυντής του ESM, μιλώντας μετά το τέλους του Eurogroup, επανέλαβε ότι μόνος όρος για τη λήψη των δανείων από τον ESM θα είναι η χρήση τους, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να παράσχουν γρήγορα χρηματοδότηση, ειδικά σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε.

«Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες δυνατότητες απάντησης σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει η ενιαία αγορά και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ένωσης και της Ευρωζώνης», εξήγησε.

Στη δεύτερη φάση, της ανάκαμψης, που διαρκέσει περισσότερο, πιθανότατα δύο ή τρία χρόνια, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω τι πόροι μπορούν να διατεθούν, πέραν εκείνων που θα παρέχονται από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.