ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, η Ελλάδα διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, περίοδο που ο ίδιος υπολογίζει το κόστος από 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.
«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές» που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης. Εκφράζει πάντως την λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων – που συχνά επιβάρυναν «τους πιο ευάλωτους» δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και άλλες χώρες.
Συνολικά πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου. Η βοήθεια δεν ήλθε μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που κούρεψαν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, υπενθυμίζει. «Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», κλείνει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Η Ελλάδα θα είναι success story μόνο αν τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων.
«Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδόσει θετικά αποτελέσματα», σχολίασε. «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε», ανέφερε. Όπως πρόσθεσε «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια».
Αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. «Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού ήδη παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα και η χώρα πρεπει να “χτίσει” σε αυτό».
Σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «όλα τα μέτρα για το χρέος συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου και θα τα εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μόλις υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Νομίζω ότι θα ήταν καλό», σχολίασε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, ακόμη, παραδέχθηκε ότι το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, «η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μία κρίση αυτού του μεγέθους».
Τέλος, μίλησε με καλά λόγια για τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη («Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Τους θεωρώ αξιόπιστους συνεργάτες») και χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.