ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα λίγου πια χρόνου φαίνεται πως είναι η πρώτη, μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου για το 2024 που θα είναι και το μεγάλο κρας τεστ καθώς για πρώτη φορά το Δημόσιο απευθύνεται σε διεθνείς αγορές για δανεισμό της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ έχοντας πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Οι ενδείξεις πυκνώνουν πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι η D-Day για το ομόλογο, πιθανότερα δεκαετούς διάρκειας εκτίμηση στην οποία προχώρησε χθες και η JP Morgan, παραμονή μάλιστα του Roadshow που διοργανώνει στην Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη.
Όπως εκτιμούν αναλυτές πρόκειται για μια λογική εκτίμηση: Εφόσον το υπουργείο δεν προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου στη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, θα ήταν λιγότερο πιθανό να το πράξει την τρέχουσα εβδομάδα εν αναμονή ΕΚΤ την Πέμπτη και δηλώσεων Λαγκάρντ αλλά και εν αναμονή της αξιολόγησης από τη Scope την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις και τα δύο ορόσημα δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα δεδομένα καθώς ούτε η ΕΚΤ πρόκειται να μεταβάλλει τα επιτόκια ενώ και μια αναβάθμιση του Rating από τη Scope είναι στα επικρατή σενάρια.
Όπως εκτιμούν πηγές στην αγορά στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσε να γίνει μια αναβάθμιση στην προοπτική σε θετική δηλαδή ΒΒΒ – με θετική προοπτική. Σενάριο βέβαια που είναι μεν θετικό δεν είναι και το επικρατές.
Ακόμη όμως και να μην αναμένεται κάτι ουσιωδώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά τα δύο ορόσημα δεν παύουν να αποτελούν δύο εξελίξεις που λειτουργούν έστω και σε μικρό βαθμό ως αστάθμητοι παράγοντες. Είναι επίσης σύνηθες το δημόσιο να κινείται συντηρητικά εάν έχει μπροστά κάποια ορόσημα τέτοιου είδους και να προτιμά να κάνει τις κινήσεις του έχοντας καθαρό το διάδρομο.
Καμιά ανησυχία
Άλλωστε το φετινό δανειακό πρόγραμμα δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, τα ταμειακά του Δημοσίου δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία, το αντίθετο, και εν γένει δεν υπάρχει πίεση για κάλυψη επειγουσών αναγκών με αποτέλεσμα να υπάρχει η πολυτέλεια να επικρατεί ως κριτήριο η στρατηγική των εκδόσεων έναντι της ταμειακής κάλυψης.
Υπό αυτό το πρίσμα, εάν δεν προκύψει μια έκπληξη έως την προσεχή Τετάρτη, το πιθανότερο πια σενάριο είναι η πρώτη έκδοση να υλοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε όλα τα ενδεχόμενα βέβαια η αγορά προεξοφλεί μια επιτυχημένη πρώτη έκδοση, καθώς η ζήτηση για ελληνικό «ρίσκο» είναι ισχυρή όπως άλλωστε φάνηκε και στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από μεγάλες ελληνικές εισηγμένες.
Χθες σε report της η JP Morgan έδωσε υψηλές πιθανότητες στο να βγει η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση νέου κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολόγου, πιο πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα παραμένει θετική στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι της Ιταλίας και προτείνει τη διατήρηση θέσης long στα ελληνικά δεκαετή έναντι των ιταλικών.
Επιπλέον ο διεθνής οίκος αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024.
Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών και ο διεθνής οίκος Scope Ratings αναθεώρησε ανοδικά στο 2,2% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη φέτος (από 1,6% που εκτιμούσε τον Αύγουστο) και στο 2,3% για το 2025.
Χθες το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινούνταν στην περιοχή του 3,2% – 3,3%, πολύ κοντά στο ισπανικό ενώ το spread της απόδοσης του με το αντίστοιχο γερμανικό Bund κινήθηκε κοντά στις 104 μονάδες βάσης. Εν τω μεταξύ την Τετάρτη δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών για ποσό 625 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα γέννησης: Αναδρομικά ποσά από 400 έως 1.500 ευρώ για όσους απέκτησαν παιδί το 2023
Ενοίκια φωτιά στις κατοικίες και υψηλό 12ετίας – Η Βουλιαγμένη, πιο ακριβή γειτονιά στην Αττική
«Έκρηξη» στον τουρισμό με 31,9 εκατ. αφίξεις στο 11μηνο – Αύξηση 15,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις