Τελειώνει ο χρόνος σήμερα για τη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, με την προθεσμία που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών να εκπνέει απόψε.

Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός χρονοδιαγράμματος, με αποτέλεσμα να απειλούνται από αύριο με πρόστιμα.

1

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως λίγο πριν τη σύσκεψη θα παραλάβουν και τα τελικά στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που είτε έχουν ολοκληρώσει είτε βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας είτε έχουν κάνει απλώς αίτηση για διασύνδεση.

Από αυτά τα στοιχεία θα κριθούν και οι τελικές αποφάσεις, δηλαδή πόσος θα είναι ο χρόνος της παράτασης ή αν θα ακολουθηθεί το «μοντέλο» με τους 35 κλάδους που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS μετά την Πρωτοχρονιά, για τους οποίους το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS:

• Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία

• Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει τις 300.000 ευρώ.

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών προβλέπεται ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Υπουργείο Οικονομικών ασκεί ασφυκτική πίεση στις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να μπει σε τροχιά ένα σχέδιο που έχει περάσει από «40 κύματα» και θυμίζει το «γεφύρι της Άρτας». Στην ουσία έχει αναδειχθεί σε ένα προσωπικό στοίχημα των στελεχών του οικονομικού επιτελείου που διαμηνύουν πως αν δεν ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης, θα υπάρξει κίνδυνος να χαθούν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πίεση που ασκείται φαίνεται πως κινείται στη λογική των… καθυστερήσεων. Κι αυτό γιατί το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τη λήξη του προγράμματος να είναι το τέλος Ιουνίου του 2024. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του έργου είναι μηδενικός για τα κρατικά ταμεία, δηλαδή δεν προκύπτει κάποια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο αν υπάρξει καθυστέρηση. Η μόνη ζημιά που θα υπάρξει είναι η καθυστέρηση στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής που στοιχίζει κάθε χρόνο πολλά δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή θα επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή μειώσεων φορών, το οποίο αποτελεί Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Επίσης, τα vouchers για την αγορά POS και τη διασύνδεση με τις ταμειακές βρίσκονται ήδη στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης που άνοιξε μόλις προχθές. Αυτό το έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογισμού 162,4 εκατ. ευρώ έχει προθεσμία ολοκλήρωσης στις 28 Φεβρουαρίου του 2025, δηλαδή σχεδόν σε ένα χρόνο από σήμερα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο βάζει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς γνωρίζει τις καθυστερήσεις και βάζει μια «κόκκινη γραμμή» ημερολογιακά, ώστε να πιέσει τις επιχειρήσεις και τους παρόχους να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα, με το φόβητρο των προστίμων. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν πως το στοίχημα κερδίζεται και σύντομα η καθολική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα είναι σύντομα γεγονός.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική ικανότητα: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε σε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις

Επίδομα μητρότητας: Πότε ξεκινά η χορήγηση, πώς κάνει χρήση ο πατέρας

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 6,1% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2023