Τη λειτουργία «ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ τους επόμενους μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου (ΕΦΚΑΟΑΕΔΟΠΕΚΑ).

Πρόκειται για έναν ακόμη ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και των συνταξιούχων εν αναμονή, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να λύνονται θέματα που έχουν να κάνουν με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οι ανακοινώσεις για την νέα εφαρμογή θα γίνουν τις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα.

Στόχος του υπουργείου είναι όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ να παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ώστε να καταστεί περιττή μετά από λίγο καιρό η παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα. Ήδη ο ΟΑΕΔ έχει ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του σε ποσοστό 90%, ενώ ο ΕΦΚΑ 60%.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού συνεχάρη τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει γίνει σημαντική δουλεία μέχρι σήμερα και ότι η δημόσια διοίκηση αλλάζει ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών, επισημαίνοντας ότι το call center του υπουργείου Εργασίας βραβεύτηκε ως το καλύτερο της χρονιάς. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του κράτους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όσον αφορά το έργο που έχει ήδη γίνει ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείου, ήταν εμφανές, ότι δυο ήταν τα κύρια προβλήματα: το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε τον υπουργό Εργασίας ότι πρόκειται για το υπουργείο με τα περισσότερα παράπονα (ΕΦΚΑ 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με δεύτερη την ΑΑΔΕ με 11%).

Οι δράσεις που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι:

  • Νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Πάνω από 260 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.
  • Διασύνδεση ΚΕΠ με ΕΚΦΑ και ΟΑΕΔ και ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί 3,8 εκατ. συναλλαγές και αυτό μπορεί να αποτελέσει πιλότο για άλλους φορείς.
  • Ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΦΚΑ.
  • Αναβάθμιση ιστοσελίδων. MyEFKAlive και MyOAEDlive ψηφιακός σύμμαχος των πολιτών για να εξυπηρετούνται μέσω αυτών των υπηρεσιών
  • Θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Υπάρχουν 458 πιστοποιημένοι επαγγελματίες που πέρασαν δύσκολες εξετάσεις, οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις μέσα σε 3 μήνες. Πάνω από 850 συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν εκδοθεί.
  • Ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Στόχος να αποκαταστήσει το κανάλι επικοινωνίας του υπουργείου και των φορέων, με τους πολίτες. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από το τέλος Ιουλίου έως σήμερα, έχουν υπάρξει 1,8 εκατ. κλήσεις. Το 98% απαντημένα ερωτήματα και 82% ικανοποίηση κοινού.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

  • Λειτουργία «ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας» στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
  • Περαιτέρω συνεργασία ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ με τα ΚΕΠ
  • Επέκταση του MyEFKAlive σε όλη την Ελλάδα και δημιουργία αντίστοιχης υπηρεσίας για τον ΟΠΕΚΑ
  • Διεύρυνση των κατηγοριών των συντάξεων που θα μπορούν να εκδίδονται από ιδιώτες
  • Επέκταση της λειτουργίας του 1555 για τους επόμενους 30 μήνες και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών του.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική»