Σε 100.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται 600.000 εργαζόμενοι, επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την έλευση της νέας χρονιάς. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει ότι στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εντάσσονται από τη νέα χρονιά, οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Από την πλήρη εφαρμογή εξαιρούνται μόνον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και τα ορυχεία.

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται το μέτρο ισχύουν από την 1η Απριλίου 2024, καθώς προβλέπεται περίοδος χάριτος 3 μηνών, ενώ για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου η περίοδος χάριτος είναι 4 μήνες, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις να ξεκινούν από τη 2α Μαΐου 2024. Σε περίπτωση μικρών επιχειρήσεων και από τους δύο κλάδους, με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10, οι διοικητικές κυρώσεις ξεκινούν από τη 13η Μαΐου 2024.

1

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους, υποχρεούνται να διαθέτουν και να ενεργοποιούν το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους. Η απόφαση αυτή ισχύει για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως σύμβασης, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στην επιχείρηση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές, μέσω δανεισμού.

Σε ποιους κλάδους μπαίνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2024

Oι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από τη νέα χρονιά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι οι ακόλουθοι:

Βιομηχανία τροφίμων
Ποτοποιία
Παραγωγή προϊόντων καπνού
Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
Κατασκευή ειδών ένδυσης
Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
Παραγωγή βασικών μετάλλων
Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
Κατασκευή επίπλων
Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται

Προσοχή, όμως. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, η ψηφιακή κάρτα δεν εφαρμόζεται σε διευθυντικά στελέχη, και συγκεκριμένα σε υπαλλήλους που:

• Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή είναι πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα.

• Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους.

• Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη.

• Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη.

• Προΐστανται διευθύνσεων, μονάδων ή τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών μονάδων της επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον ο εργοδότης τους εμπιστεύεται την εποπτεία. Εφόσον βέβαια οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του τετραπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου κατώτατου μισθού, αντί του εξαπλασίου που ισχύει σήμερα.

• Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, αντί του οκταπλασίου που ισχύει σήμερα».

Η διαδικασία καταχώρισης

Στην υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται επίσης κρίσιμες λεπτομέρειες εφαρμογής του πρόσφατου εργασιακού νόμου, δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην προαναγγελία αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών ή στο απολογιστικό σύστημα καταχώρισης.

Στο πρώτο, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει (όπως ισχύει και σήμερα) να προαναγγέλλουν κάθε αλλαγή στο ωράριο εργασίας, με όλες τις γραφειοκρατικές και δεσμευτικές ως προς τους χρονικούς προσδιορισμούς διαδικασίες και με πρόστιμα που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ σε περίπτωση παράβασης. Στο δεύτερο, οι εργοδότες «ξεμπερδεύουν» από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία προ-δήλωσης των αλλαγών στο ωράριο εργασίας, με μόνη υποχρέωση την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη ΙΙ», στο τέλος κάθε μήνα, για τις αλλαγές των ωραρίων εργασίας που επήλθαν, λόγω της φύσης των εργασιών και των αναγκών των επιχειρήσεων.

Στην πράξη, η διασταύρωση θα γίνεται εκ των υστέρων, με βάση τα ωράρια εργασίας που εμφανίζονται με τα χτυπήματα της κάρτας κάθε εργαζομένου. Στην περίπτωση αυτή, όμως, εάν γίνει έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και διαπιστωθεί ότι π.χ. κάποιος εργαζόμενος απασχολείται χωρίς αυτό να φαίνεται στην κάρτα εργασίας του, τότε το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αυτό για την ανασφάλιστη εργασία.

Σάββατα και Κυριακές

Όσον αφορά στον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Φεβρουάριο, καθώς η υπουργική απόφαση μπορεί να προβλέπει τις βασικές αλλαγές και υποχρεώσεις των εργοδοτών για την κατά παραγγελία απασχόληση αλλά και για τη λειτουργία επιχειρήσεων Σάββατα ή και Κυριακές, όμως απαιτείται το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» να θέσει σε λειτουργία τις απαιτούμενες πλατφόρμες. Και αυτό γιατί, βάσει της απόφασης, σε περίπτωση που υπάρχει μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου σύμβαση για «κατά παραγγελία απασχόληση», για απασχόληση δηλαδή που το ωράριο εργασίας είναι κατά κύριο λόγο μη προβλέψιμο, ο εργοδότης θα πρέπει να το δηλώνει στην «Εργάνη» μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία, όπως το σύνολο των συμφωνημένων ωρών απασχόλησης ανά μήνα, οι ημέρες και ώρες αναφοράς εντός των οποίων θα μπορεί να παρασχεθεί η συμφωνηθείσα εργασία, αλλά και ο αριθμός ωρών για τις οποίες ο εργαζόμενος θα πληρωθεί εγγυημένα.

Συνεχής λειτουργία

Οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών) που εφαρμόζουν σύστημα 5νθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους και επιθυμούν να εφαρμόσουν 6ήμερη απασχόληση θα πρέπει να δηλώσουν στην «Εργάνη» αφενός ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, αφετέρου τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των ατόμων που θα απασχολούν κατά την επιπλέον ημέρα εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που λόγω απρόβλεπτα αυξημένων αναγκών επιθυμούν να απασχολήσουν τους εργαζομένους τους, για περιορισμένο διάστημα, και 6η ημέρα την εβδομάδα (Σάββατο).

Διαβάστε επίσης:

Τα 13 μέτωπα της νέας υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου