Σε αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την κάρτα εργασίας ελπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος, «έτσι ώστε να υπάρξει αν μη τι άλλο μια ευελιξία», είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2024, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός. «Δεχόμαστε τηλεφωνήματα για αδυναμία εφαρμογής από την πλευρά των ξενοδόχων», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Λίγο πριν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις υποστηρίζουν όρους που η κάρτα εργασίας δε μπορεί. «Πρέπει να προσαρμοστούμε βίαια σε κάτι που έχει αντικειμενικές δυσκολίες, άρα χρειάζεται επειγόντως να δοθεί παράταση». Σε επιστολή που έστειλε η ΠΟΞ προς το υπουργείο Εργασίας, κάνει λόγο για «ειδικές εργασιακές συνθήκες, σε 24ωρη βάση, σε εποχιακή εντατική λειτουργία ή και σε 12μηνη περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρόνος προσέλευσης και αναχώρησης, ο οποίος ορίζεται σε 10 λεπτά, ενώ στη βιομηχανία ορίστηκε σε 30», ρύθμιση που «αγνοεί πλήρως τον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργαζομένων, καθώς και τις σημαντικές αποστάσεις που υπάρχουν, ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα», με τους παράγοντες του κλάδου να μιλούν για προφανή μείωση των εισοδημάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πρέπει να θυμίσουμε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες του μέτρου κυμαίνονται από 2.000 έως και 10.500 ευρώ.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι εργοδότης σχεδόν 199 χιλιάδων εργαζομένων, έναντι 208 χιλιάδων το 2024. Το 13,7% των απασχολούμενων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από σχολές με τουριστικό αντικείμενο. Το συνολικό κόστος απασχόλησης έφτασε πέρσι το 27,8% επί του τζίρου σε όλη την επικράτεια, ποσοστό που ανήλθε σε 28,1% για τις τετράστερες και τις πεντάστερες μονάδες. Συνολικά, ο ξενοδοχειακός κλάδος υποστήριξε πέρσι – άμεσα και έμμεσα – πάνω από 340.000 θέσεις απασχόλησης.

Τζίρος αυξημένος κατά 9% – Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Πέρσι, ο τζίρος των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 11,5 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που παρουσιάστηκαν χθες. Τα ξενοδοχεία ενός έως τριών αστέρων – δηλαδή το 75% των μονάδων στην Ελλάδα – είχαν έσοδα αυξημένα κατά 5%, ενώ τετράστερα και πεντάστερα αύξησαν το τζίρο τους κατά σχεδόν 10%. Οι ετήσιες επενδύσεις των ξενοδόχων για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων, αλλά μόλις το 4,7% των επιχειρηματιών έχουν λάβει επιχορήγηση αυτών των επενδύσεων. Σχεδόν 200 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας, φτάνοντας περίπου το 19% του συνόλου των επενδύσεων, σε σύγκριση με το 13,3% της προηγούμενης χρονιάς. Η συνολική συμβολή στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας έφτασε τα 17,8 δισ., επομένως η συμβολή στο ΑΕΠ ανήλθε στο 5,9%, πέρσι. Και πέρσι, πάνω από το 1/3 των πελατών ξενοδοχείων προήλθε από τους online travel agents, όπως είναι η Booking.

Από τα στοιχεία του ΙΤΕΠ προκύπτει ότι ένα στα δύο δωμάτια διατίθεται μέχρι 130 ευρώ, όπως και πέρσι, ενώ ένα στα τέσσερα διατίθεται έως 216 ευρώ. Φέτος, το 41% των ξενοδοχείων που έχουν υπογράψει συμβόλαια, έχουν τιμές αυξημένες κατά 8%

Το ξενοδοχειακό δυναμικό απαρτίζεται από 10.104 ξενοδοχεία, το 62% των οποίων είναι ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων. Ίσο ποσοστό καταλαμβάνουν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ενώ περισσότερα από 7 στα 10 έχει μέγεθος έως 50 δωμάτια. Επίσης, το 53% των μονάδων βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα.

Παρά τις φωνές για υπερτουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 4% την τελευταία δεκαετία, ενώ 11% περισσότερα είναι τα δωμάτια σε σύγκριση με το 2015. Τα πεντάστερα υπερδιπλασιάστηκαν (από 412 σε 835), ενώ 20% λιγότερα είναι τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων.