Περιεχόμενα
Αν η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν μονόδρομος μια φορά προ Τραμπ, μετά Τραμπ είναι δύο. Το οικονομικό επιτελείο αποτιμά ψύχραιμα το come back της πολιτικής Τραμπ αναμένοντας να πέσει η σκόνη και να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις κυρίως ως προς την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα και τη στάση του στο γεωπολιτικό πεδίο σχετικά με το εάν αυτή θα σημάνει αύξηση των αμυντικών δαπανών για την ΕΕ.
Στην Αθήνα όμως εκείνο που αυτή τη στιγμή έχει «κλειδώσει» ως στόχος είναι πως δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως περιθώριο για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις καθώς όσο θα εντείνεται η απειλή επιβράδυνσης στην Ευρώπη η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει ακόμη πιο ισχυρή την «δημοσιονομική της ασπίδα». Όπως εκτιμά αξιωματούχος αυτό είναι το κλειδί για να μπορέσει να αποσυνδεθεί ακόμη περισσότερο η Ελλάδα από την ευρύτερη ανησυχία των αγορών για τους ευρωπαϊκούς τίτλους, για όσο διάστημα θα ξεδιπλώνονται τα νέα δεδομένα με τις πρώτες αποφάσεις Τραμπ.
Σε αυτό το περιβάλλον είναι δεδομένο πως από την ελληνική πλευρά τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια σε δύο μέτωπα: Την αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας, την οποία εξασφαλίζει για την Ελλάδα η δεξαμενή του ΤΑΑ και των συγχρηματοδοτούμενων, κάνοντας κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να μην «κολλά» η απορρόφηση λόγω για παράδειγμα γραφειοκρατίας ή/και άλλων δυσκολιών και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η αναπτυξιακή δυναμική.
Πλεονάσματα
Παράλληλα με αυτό θα πρέπει πάση θυσία να επιταχυνθεί η προσπάθεια η χώρα να πετυχαίνει όχι απλά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και να εμφανίζει συνολικά, δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο ορόσημο που θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους στις αγορές για την προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία, παντός καιρού.
Τα μηνύματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα σήμερα μετά την έλευση Τραμπ καθώς εκτιμάται πως είναι τώρα που οι αγορές χρειάζονται περισσότερο καθησυχασμό, καθώς εντείνεται η αγωνία για περαιτέρω αποδυνάμωση στην ευρωζώνη, με ότι αυτό σημαίνει για τη μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό.
Είναι επίσης σημαντικό το μήνυμα σταθερότητας να είναι ισχυρό από την Αθήνα σε μια περίοδο που θα εντείνεται ο προβληματισμός και για τα δημοσιονομικά στην ευρωζώνη, που είναι πιθανόν να κληθεί να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αμυντικές δαπάνες, ελέω Τραμπ, αλλά και να υποστεί ένα νέο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της σε περίπτωση ενός νέου πολέμου δασμών.
Η σύνεση το βασικό «χαρτί»
Προκειμένου επομένως να μην αυξηθεί ο δείκτης ρίσκου της οικονομίας μας σε μια περίοδο που θα αυξάνεται για τους υπόλοιπους η χώρα καλείται να παίξει δυνατά το χαρτί της δημοσιονομικής σύνεσης, επιδιώκοντας να περιορίσει τους κραδασμούς ελέω πιθανής αύξησης risk aversion για την Ευρώπη και να διατηρήσει περιορισμένη την όποια αύξηση στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει πως όσο ταχύτερα πετύχει η χώρα ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,5% – 1% του ΑΕΠ τόσο καλύτερα καθώς παρά τη βελτίωση διαθέτει ένα υψηλό χρέος το οποίο αναμένεται να κλείσει φέτος περίπου στο 152% του ΑΕΠ, με θετική επίπτωση από την αποπληρωμή των 7,935 δισ. ευρώ, που δρομολογείται εντός Δεκεμβρίου, και την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ που αντιστάθμισαν τις δυσμενείς εξελίξεις από τις αναθεωρήσεις της Eurostat.
Εκείνο που υπογραμμίζουν ωστόσο στελέχη της αγοράς είναι πως οι εξελίξεις βρίσκουν την Ελλάδα σε ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς πρέπει να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή πενταετία. Κατά τη διάρκεια δηλαδή μιας νέας θητείας Τραμπ η οικονομία που κινείται θετικά αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει για να συγκλίνει με τους εταίρους καλείται αυτό να το πράξει σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον εν αναμονή και εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία.
Είναι ενδεικτικό πως η Goldman Sachs, άμεσα μετά την επανεκλογή του Τραμπ , ψαλίδισε ήδη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη Ευρωζώνης και αναμένει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη 0,8% το 2025 από 1,1% 1,1%.
Χθες πρώτη ημέρα των εξελίξεων η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, στο 3,28% έναντι 3,126% στη Γαλλία και 3,7% στην Ιταλία.
Διαβάστε επίσης:
Citi & UBS: Τι φέρνει η επικράτηση Τραμπ σε αγορές και πολιτική
Στόρμι Ντάνιελς εναντίον Τραμπ: Πώς επιτρέπεται σε κάποιον που έχει κριθεί ένοχος να θέτει υποψηφιότητα;