ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις βάσεις για συνολικά πλεονασματικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, σε συνθήκες ανάπτυξης και μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων, θέτει ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Με τον προϋπολογισμό για το 2025 η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, κτίζοντας άμυνες σε ένα ταραγμένο περιβάλλον εκτός αλλά και εντός συνόρων.
Το βασικό αβαντάζ είναι η ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται στην περιοχή του 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 έναντι 1,4% που αναμένεται να είναι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2025.
Η υπέρβαση της ανάπτυξης έναντι των εταίρων και η επίτευξη ρυθμού σταθερά άνω του 2% είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να πετύχει η οικονομία τον επόμενο χρόνο, παράλληλα με την επιτάχυνση των επενδύσεων και την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 10%.
Η θετική αυτή εικόνα που θα συμπληρώνεται από έναν ακόμη γύρο πρόωρης αποπληρωμής χρέους της τάξης των 5 δισ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή σχεδόν 8 δισ. ευρώ φέτος το Δεκέμβριο, στοχεύει και στην περαιτέρω θωράκιση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να αποδυναμώσει και τον όποιο προβληματισμό σχετικά με την αναβίωση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα.
Δεν είναι τυχαία η ένταση με την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και τραπεζικοί παράγοντες έσπευσαν να στείλουν μήνυμα ανάγκης για συνοχή και πολιτική σταθερότητα μετά τη διαγραφή Σαμαρά.
Η ίδια η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού το Δεκέμβριο φέτος αναμένεται να είναι μια πρώτη αποτύπωση της συνοχής αυτής, καθώς πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις με διαρροές σε αυτό το επίπεδο.
Είναι όμως γεγονός πως καθώς τα σύννεφα των πολέμων πυκνώνουν στον ορίζοντα, κλιμακώνοντας την γεωπολιτική ένταση και την επενδυτική αβεβαιότητα, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις δεν είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί.
Η διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού δεν μπορεί να περάσει κάτω από τα ραντάρ εντός και εκτός συνόρων ενώ χρονικά προκύπτει ενώ η κυβέρνηση διανύει ήδη την δεύτερη τετραετία με την αναμενόμενη φθορά. Ψύχραιμοι αναλυτές θεωρούν πως αυτό το τραύμα θα επουλωθεί σχετικά γρήγορα όσον αφορά στο αποτύπωμα που θα αφήσει στην εικόνα της κυβέρνησης.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τις προσεχείς εβδομάδες να αφήσει πίσω αυτό το κεφάλαιο και να εστιάσει στη βελτίωση της καθημερινότητας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και είναι τα πραγματικά προβλήματα.
Αυτά που θα κρίνουν την κάλπη του 2027.
Μια βασική προτεραιότητα στην οποία θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να είναι η σταθερή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ήδη με τον προϋπολογισμό του 2025 έρχονται παρεμβάσεις 1,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εισοδημάτων, που περιλαμβάνουν τη μείωση του κατώτατου μισθού, των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση των συντάξεων.
Μια πρώτη γεύση του πως αποτιμούν οι ξένοι το ελληνικό ρίσκο, σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών αναταραχών στο κυβερνών κόμμα αναμένεται μεθαύριο Παρασκευή με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης από τη Fitch.
Αν και δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις θα έχει ιδιαίτερη αξία το σκεπτικό της όποιας απόφασης, ειδικά όσον αφορά στην ένταση – ή όχι – των ρίσκων για την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης
Πανέτα: Η ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια της σε «ουδέτερο, ή ακόμα και επεκτατικό, έδαφος»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Πρώτη χρηματοδότηση έργου αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
- Ebury: Η ορκωμοσία Τραμπ ενδέχεται να καθοδηγήσει τις κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές
- Η Franman (Κωστής Φραγκούλης) και η ThreatScene ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία
- Sunlight: Εξαγοράζει το 51% της Lehmann Marine και εισέρχεται στην αγορά μπαταριών ναυτιλίας