Μπορεί η χώρα να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, εννέα μόλις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά την πορεία του προϋπολογισμού.

Άλλωστε, οποία κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές θα “τρέξει” τον ίδιο προϋπολογισμό, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο στην εισηγητική έκθεση, όσο και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα μας στο τέλος Απρίλιου στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν και κινούνται πάνω από τους στόχους, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος αποδειχθεί μάλλον… συγκριτική, καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κυμανθεί κοντά στο 1% – 1,1%. Υπενθυμίζεται πως σε έκθεσή της πριν λίγα 24ωρα η UBS εκτός της ανάπτυξης του 4,1% που προβλέπει για φέτος, εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 1%, όση δηλαδή είναι και η εκτίμηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Παρά τις “ενισχυμένες” προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως θα πρέπει να διατηρήσουν το στόχο του 0,7%, καθώς για το τρέχον έτος λόγω της ρήτρας διαφυγής η χώρα μας δεν υποχρεούται να πετύχει συγκεκριμένο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο δημοσιονομικός χώρος

Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αγγίξει τα 600 – 800 εκατ ευρώ, ο οποίος θα μπορεί να αποτελέσει τη “μαγιά” για το επόμενο οικονομικό επιτελείο για νέες φοροελαφρύνσεις μετά τις εκλογές. Αυτή η εξέλιξη φυσικά, δεν ανοίγει το δρόμο για… αθρόες προεκλογικές εξαγγελίες, κάτι το οποίο επεσήμανε προ ημερών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες“.

Τα υποψήφια μέτρα

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν μάλιστα, πως αυτό το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει νέες παρεμβάσεις, εφόσον κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, όπως η επέκταση του market pass και το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το debate των πολιτών αρχηγών.

Στις σκέψεις είναι η επανάληψη του επιδόματος  προσωπικής διαφοράς, που καταβλήθηκε σε όσους συνταξιούχους που ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση των συντάξεων, κάτι που θα μπορούσε να καταβληθεί στο τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως οι συνταξιούχοι θα ενισχύονται για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι να εξαληφθεί η προσωπική διαφορά, που προκύπτει από το νόμο Κατρούγκαλου.

Διαβάστε επίσης

Τέλος επιτηδεύματος: Σε ποιους κλάδους μειώνεται ή μηδενίζεται

Πληθωρισμός: Μείωση στο 3% – Με αύξηση 11,4% «τρέχουν» τα τρόφιμα τον Απρίλιο