ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρωταθλήτρια στην αύξηση της φορολογίας, μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναδεικνύεται η Ελλάδα, μετά τις φοροεπιδρομές των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (με 2,2 ποσοστιαίες μονάδες).
Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έρχεται η Ολλανδία, όπου η αντίστοιχη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης επί του ΑΕΠ ήταν 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι κατά μέσον όρο ο λόγος της φορολογίας ως προς το ΑΕΠ είναι σήμερα ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1965 και μετά.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ:
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,6% το 2016 από 36,4% που ήταν το 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 34,3%, δηλαδή τέσσερις μονάδες λιγότερο.
Η ειδοποιός διαφορά στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και οι φόροι κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές το 2016 ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στην Ελλάδα 29% του ΑΕΠ, έναντι 26% στον ΟΟΣΑ, στους φόρους περιουσίας (π.χ. ακινήτων) ήταν 8%, έναντι 6% στον ΟΟΣΑ, και στους φόρους επί προϊόντων και υπηρεσιών ήταν 19% στην Ελλάδα έναντι 12% στον ΟΟΣΑ.
Παρ’ όλα αυτά, οι φορολογικές εισπράξεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (15% έναντι 29% στον ΟΟΣΑ), γεγονός που έχει άμεση σχέση με τη φοροδιαφυγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλη κυκλοφορίας: Αύριο στο Taxis – Δείτε πόσο θα πληρώσετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike