Γιατρός έγραφε στην 15χρονη κόρη της συνταγές για 3 στατίνες για την χοληστερίνη, άλλος παθολόγος έγραψε πάνω από 300 φάρμακα μόνο σε έναν ασθενή, ενώ άλλος έκανε  υπερσυνταγογράφηση χιλιάδων φαρμάκων με το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που βρέθηκαν στον έλεγχο που έκανε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ το πρώτο 8μηνο του 2024.

1

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την υπερσυνταγογράφηση, ανέφερε ότι περίπου 100 γιατροί βρέθηκαν να συνταγογραφούνν υπέρογκα ποσά και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει στείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες και τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία.

Ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η υπερσυνταγογράφηση που καταγράφεται στον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί μια υπέρβαση στη δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου ενώ υπολόγισε πως εάν συμβαίνει επί μία δεκαετία το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας με έμφαση ότι “αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε”.

Τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποιοι ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να εντοπίσει αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
  • Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγγύους.

Σε αυτούς τους γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση, και έχει δώσει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθεί νομική διαδικασία.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Θεανώ Καρποδίνη (φωτό), είπε ότι έχει ξεκινήσει σαρωτικός έλεγχος για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα, ενώ είπε ότι σύντομα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει πιο ενδελεχή έλεγχο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κα. Νίκη Τσούμα σημείωσε ότι «τα ψηφιακά εργαλεία είναι ικανά να έχουν κωδικοποιημένα και ποιοτικά δεδομένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν οποιαδήποτε συναλλαγή, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα».

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι θα υπάρξουν μέτρα για την προστασία των ατόμων που έχουν πέσει θύματα απάτης μέσω του ΑΜΚΑ, έτσι ώστε να είναι μην εφανίζεται στον ιατρικό τους φάκελο μία ασθένεια που δεν είχαν ή η χορήγηση φαρμάκων που ποτέ δεν έλαβαν.

 

Διαβάστε επίσης

Όλγα Κεφαλογιάννη: Διέγραψε τις κοινές φωτογραφίες με τον Μίνωα Μάτσα στο instagram και προχώρησε και σε μπλοκ