Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πρόστιμο €2.000 για κάθε εργαζόμενο διανομέα στις εταιρείες – Άδωνις Γεωργιάδης: Αύξηση ποινών για όσους δεν συμμορφώνονται

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

Πρόστιμο τουλάχιστον 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο διανομέα θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες ταχυδιανομών Wolt και efood, που παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω πρωτοφανούς καύσωνα  επέλεξαν να λειτουργήσουν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει από το πρωί της Κυριακής από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιβιλάκη και το επιτελείο του να προχωρήσουν σε παραγγελίες ροφημάτων, σνακ και φαγητού από τις 12 το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία στην Αττική ξεπερνούσε και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πενταώρου, το επιτελείο της Ανεξάρτητης Αρχής προχώρησε σε παραγγελίες προκειμένου να συλλέξει τις αποδείξεις που αποδεικνύουν την απασχόληση των εργαζομένων και με αυτό τον τρόπο να βεβαιωθούν τα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα, με υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη, προβλέπεται η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:

«Καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00’ – 17.00’ σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery)».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, δεκάδες επιχειρήσεις είχαν κλείσει τη δυνατότητα παραγγελίας μέσω πλατφόρμας, όμως υπήρχαν και κάποιες που την αξιοποιούσαν κανονικά.

Μάλιστα και στις δυο πλατφόρμες δεν υπήρχε καν σύσταση προς τους καταναλωτές να αποφύγουν τις παραγγελίες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ή να μην λειτουργούν, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας με τα χιόνια.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι από την Ανεξάρτητη Αρχή είναι αδύνατον να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των διανομέων που απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Μοναδικός τρόπος για την επιβολή προστίμων είναι μόνο μέσω της προσκόμισης αποδείξεων με το κόστος της παραγγελίας.

Η Αρχή έχει ήδη καταλογίσει τα πρόστιμα στις εταιρείες,  τα οποία θα βεβαιωθούν εφόσον περάσουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται για όλες τις παραβάσεις, για τυχόν υποβολή ενστάσεων ή προσκόμιση αποδείξεων που να αποδεικνύουν ότι δεν έγιναν διανομές έως τις 5 το απόγευμα.

Ο κ. Γεωργιάδης σε σχετική ανακοίνωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των προστίμων, προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις επισημαίνοντας «οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά.

Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει».

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Πρόστιμα σε efood και Wolt – Έκαναν delivery στην… Επιθεώρηση Εργασίας σε συνθήκες καύσωνα

Γεωργιάδης: Επίδομα ύψους €534 στους εργαζομένους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Νομοσχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη – Περιορισμός της καταχρηστικής δοκιμαστικής περιόδου