Εξονυχιστικούς ελέγχους για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναμένεται να ξεκινήσουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εργοδότες για τον ορθό τρόπο εφαρμογής της κάρτας, όμως δεν θα ισχύσει το ίδιο για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο χώρο εργασίας, ενώ έχει λήξει το ωράριο τους…

Ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες που αναζητούν τρόπους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου να μην καταβάλλουν τις υπερωρίες στους εργαζόμενους με την σύμφωνη γνώμη και των ίδιων… Σύμφωνα με δικηγόρους-εργατολόγους, εργοδότες προτείνουν την «εικονική» αποχώρηση με το χτύπημα της κάρτας και προσέλευση εκ νέου χωρίς υπερωρία, ενώ άλλοι προτείνουν την συνέχιση της απασχόλησης, όπου είναι εφικτό, κατ’ οίκον.  Οι ελεγκτές επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση ελέγχων μετά την λήξη της βάρδιας για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

Στην καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε έναν χρόνο αναφέρθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια επίσκεψης τους σε υποκαταστήματα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ και μίας τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να καταγράφεται με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο η προσέλευση, η αποχώρηση και το ωράριο.

«Φαινόμενα καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας υπάρχουν ακόμη αρκετά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι με το εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιθεωρητές εργασίας θα μπορούν να γνωρίζουν αμέσως τον πραγματικό χρόνο εργασίας των υπαλλήλων.

«Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους»,  επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη την γρήγορη επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους και όλες τις επιχειρήσεις. Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, κάτι που θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη επισήμανε πως το νέο σύστημα «βοηθάει ταυτοχρόνως στον υγιή ανταγωνισμό. Διότι αντίστοιχα οι εργοδότες οι οποίοι είναι συνεπείς βάλλονται από εργοδότες οι οποίοι υπερασπίζονται ουσιαστικά την παραβατικότητα. Και δεύτερον, θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας σε ένα στοχευμένο σύστημα ελέγχου. Θα μπορούμε δηλαδή να βλέπουμε, σε πραγματικό χρόνο, πού πρέπει να παρέμβουμε και γιατί. Άρα αυτό δίνει ένα πραγματικό σύστημα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και της υγιούς ανταγωνιστικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι χάρη στις πρόνοιες του νεότευκτου συστήματος καταγράφονται οι ώρες της εξ αποστάσεως απασχόλησης και προστατεύεται το δικαίωμα στην αποσύνδεση, ώστε να αποφεύγεται κάθε κατάχρηση. «Είναι μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Έχει συζητηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες το έχουν κάνει. Εμείς το έχουμε θεσμοθετήσει, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι δεν θα καταχραστεί ο εργοδότης τον χρόνο του όταν αυτός δουλεύει από το σπίτι. Κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον για να είμαστε ειλικρινείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν βγαίνει εκτός του ραντάρ της επιθεώρησης η τηλεργασία, αυτό είναι το σημαντικότερο, και δεύτερον δεν έχουμε και τη νόθα τηλεργασία, δηλαδή κάποιος να έχει φυσική εργασία και να εμφανίζεται τηλεργαζόμενος», ανέφερε από την πλευρά της κατά τη συζήτηση με εργαζόμενους και στελέχη της τράπεζας η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων.

Καταγγελία Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε καταγγελία για «παρατράγουδα» όσον αφορά το μέτρο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μεταφέροντας μαρτυρίες εργαζομένων για οδηγίες παραβίασης του ωραρίου.

Συγκεκριμένα η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο για:

  • οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης,
  • προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες,
  • υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο,
  • υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους,
  • οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος
  • καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας σε πρώτη φάση 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους σε βάθος 12μήνου.

Η Κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.
Με το myΕrgani  οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους. Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πρεμιέρα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι