Φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιχειρήσεις στην αγορά διαπίστωσε κατά τους ελέγχους της η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επιβάλλοντας πρόστιμα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, φτάνουν έως και τις  300 χιλ. ευρώ.

Η υπηρεσία έκανε γνωστό πως οι καθημερινοί έλεγχοι αφορούν σε πολλαπλούς τομείς όπως αλευροβιομηχανίες, οπωρολαχανικά, καύσιμα, κρέατα, σούπερ μάρκετ καθώς και στις τιμές πώλησης μασκών προστασίας και τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

1

Κατά τους ελέγχους το προηγούμενο διάστημα – πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πάντως – διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο mononews πως κάποια από αυτά έχουν ήδη βεβαιωθεί και επιβλήθηκαν ήδη, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών καθώς και σε επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε άλλα αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά συγκριμένα στα σούπερ μάρκετ ,οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι παραβάσεις αφορούσαν σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες και κατά κύριο λόγο επιβλήθηκαν πρόστιμα για αυξημένες τιμές σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Νέος γύρος προστίμων

Με τους ελέγχους να συνεχίζονται, αναμένεται να ακολουθήσει και «δεύτερος γύρος» επιβολής προστίμων τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής και  θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες . «Πιο υψηλά» σε σχέση με εκείνα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Αυτά, προσθέτουν, θα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων όπως σούπερ μάρκετ, διαγνωστικών κέντρων και φαρμακείων για πώληση προϊόντων προστασίας και ανίχνευσης του κορονοϊού.

Tην ίδια στιγμή αναμένεται η τροπολογία που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα των οποίων η τιμή αυξήθηκε μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

O  μήνας σύγκρισης θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2021, πριν δηλαδή από την ουκρανική κρίση. «Δεν θα μπορεί κανείς να πουλά με περισσότερο κέρδος από ότι, για το ίδιο το προϊόν, τον Σεπτέμβριο του 2021» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να αξιοποιήσει την κρίση για να βγάλει υπερβολικά κέρδη».

Διαβάστε επίσης

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι και πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας