• Οικονομία

    Προσωπικά δεδομένα (GDPR): Τι αναφέρει για την Ελλάδα η 2η έκθεση της Κομισιόν

    • NewsRoom
    Κομισιόν: Πράσινο φως στο σχέδιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Ευρωπαϊκή Επιτροπή


    Σχετικά με τον Κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα, στη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τον χειρισμό των καταγγελιών από την εποπτική αρχή, κυμαίνεται σε 3 μήνες.

    Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι ο Kανονισμός εξακολουθεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ισχυρή προστασία για τα υποκείμενα των δεδομένων και υποχρεώσεις βάσει κινδύνου (risk-based obligations) για τους υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία.

    Ακόμη, η έκθεση αναφέρει την ανάγκη να εξετάσει η Επιτροπή τα πιθανά επόμενα βήματα σχετικά με την πρόταση κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι διαπραγματεύσεις της οποίας έχουν μπλοκαριστεί εδώ και αρκετά χρόνια.

    Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τα εξής: 

    1) Δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του ΓΚΠΔ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

    Στις 25 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη 2η έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Η πρώτη έκθεση είχε εκδοθεί τον Ιούνιο 2020.

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο Kανονισμός εξακολουθεί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ισχυρή προστασία για τα υποκείμενα των δεδομένων και υποχρεώσεις βάσει κινδύνου (risk-based obligations) για τους υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία.

    Περιγράφει επίσης ορισμένους τομείς προτεραιότητας για τη βελτίωση της εφαρμογής του ΓΚΠΔ, όπως η ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για διαδικαστικούς κανόνες (GDPR Procedural Regulation) του ΓΚΠΔ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία παροχή έννομης προστασίας.

    Για την Ελλάδα, υπάρχει αναφορά σε σχέση με τον μέσο χρόνο που απαιτείται για τον χειρισμό των καταγγελιών από την εποπτική αρχή , ο οποίος κυμαίνεται σε 3 μήνες.

    Η έκθεση ζητά επίσης:

    • προληπτική στήριξη από τις αρχές προστασίας δεδομένων, ιδίως προς τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις,
    • συνεπή ερμηνεία και επιβολή του ΓΚΠΔ σε ολόκληρη την ΕΕ και
    • αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η συνεκτική εφαρμογή του αυξανόμενου όγκου ψηφιακών κανόνων της ΕΕ.

    Τέλος, η έκθεση αξιολόγησης αναφέρει επίσης την ανάγκη να εξετάσει η Επιτροπή τα πιθανά επόμενα βήματα σχετικά με την πρόταση κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι διαπραγματεύσεις της οποίας έχουν μπλοκαριστεί εδώ και αρκετά χρόνια.

    2) Το ΕΣΠΔ εγκρίνει συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ ΕΕ–ΗΠΑ

    Στις 17 Ιουλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) ενέκρινε δύο έγγραφα συχνών ερωτήσεων σχετικά με το πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΕΕ ΗΠΑ, με στόχο την παροχή περισσότερων διευκρινίσεων σχετικά με τη λειτουργία του.

    Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ενέκρινε τις συχνές ερωτήσεις για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να εξηγήσουν ποιες αμερικανικές εταιρίες είναι επιλέξιμες να ενταχθούν στο ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο.

    Ομοίως, οι συχνές ερωτήσεις για ιδιώτες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υποβολής καταγγελίας και του τρόπου χειρισμού αυτής της καταγγελίας.

    Τέλος, το ΕΣΠΔ δημοσίευσε επίσης γνώμη για την έγκριση του καταλόγου κριτηρίων EuroPriSe αναφορικά με την πιστοποίηση των δραστηριοτήτων επεξεργασίας από τους εκτελούντες την επεξεργασία.

    Σε συνέχεια επικαιροποίησης του συστήματος, η νέα αυτή γνωμοδότηση εγκρίνει τα κριτήρια ως εφαρμοστέα σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ , και λειτουργούντα ως μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα προστασίας δεδομένων (European Data Protection Seal).

    3) Στατιστικά ΑΠΔΠΧ

    Οι αριθμοί της Αρχής για το διάστημα από 24.4.2024 έως και 30.7.2024 έχουν ως εξής:

    • Περιστατικά παραβίασης ΓΚΠΔ: 55
    • Περιστατικά παραβίασης ePrivacy: 3
    • Περιστατικά παραβίασης άρθρου 63 ν. 4624/2019: 1
    • Αριθμός καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στην Αρχή: 481
    • Αριθμός περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων που έχουν γνωστοποιηθεί στην Αρχή: 59

    Διαβάστε επίσης: 

    Θοδωρής Λιβάνιος: Ρύθμιση οφειλών σε ΟΤΑ μέχρι και 60 δόσεις – Τι ισχύει για ζώα συντροφιάς

    Ξενοδόχοι: Ξεκινούν καμπάνια κατά του Airbnb – Μελέτη για τα ενοίκια

    Κεραμέως: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Το ποσό θα μειώνεται όσο περνάνε οι μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ