Θετική χαρακτηρίστηκε η νέα ρύθμιση που εμπεριείχε η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην απαλλαγή από το πρόστιμο, για τις περιπτώσεις διορθώσεων στο Ε9. Ωστόσο, όπως φάνηκε γρήγορα, η νέα ρύθμιση κρύβει μια σημαντική παγίδα, που έχει ως αποτέλεσμα να δείχνει «φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τα πρόστιμα τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, για την οποία είχε γράψει το mononews, η διάταξη ορίζει ότι «για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα».
Γίνεται επιπλέον σαφές ότι «δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο».
Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια τροπολογία διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας), ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό, με τόκο 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
Ο τόκος θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.
«Τρικλοποδιά» και σε όσους προσπαθήσουν να αποφύγουν την παγίδα
Ακόμη και για όσους σκεφτούν ότι μπορούν να αποφύγουν την εν λόγω παγίδα, παρακάμπτοντας τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με σκοπό να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, αυτό δεν θα αποτελέσει λύση. Αυτοί μάλιστα, που θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς θα εντοπιστούν σε μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων.
Κατά το σενάριο αυτό, αν διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων στο Ε9, πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά, μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις, της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
Τι υποστηρίζει η αιτιολογική έκθεση
Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία εξηγεί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «θα συμβάλει θετικά, αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΙ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά κυρίως στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο».
Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο υποστηρίζεται ότι «η ρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους – πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον, αφού υποβάλλονται μόνο για να δηλωθεί π.χ. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (για ελεγκτικούς σκοπούς της Διοίκησης) ή για να πραγματοποιηθεί ορθός εντοπισμός του ακινήτου (λόγω έλλειψης πλήρους ή ορθής απεικόνισης των χαρτών της ηλεκτρονικής εφαρμογής)».
Σημαντικό είναι να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ενδέχεται να καταγραφούν αλλαγές σε ουσιώδη περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, που επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σ’ αυτά. Μεταξύ αυτών, είναι και οι επιπλέον διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, που να οδηγήσουν σε έκδοση νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, με αυξημένο το ποσό του αναλογούντος φόρου.