Τη δυνατότητα πρόσληψης μέσω εφαρμογής στο κινητό θα δίνει διάταξη σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κατατεθεί, πιθανότατα, το Μάρτιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Nίκο Μηλαπίδη, θα ενεργοποιηθεί μια διαδικασία ταχείας πρόσληψης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας όπου μέσω της εφαρμογής θα γίνεται η πρόσληψη για έναν εργαζόμενο και στη συνέχεια εφόσον γίνει αποδοχή θα ενεργοποιείται.

1

Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία, καθώς σήμερα απαιτούνται έως και 12 μέρες για να ολοκληρωθεί μια πρόσληψη λόγω των εγγράφων που χρειάζονται, επιβαρύνοντας τα λογιστικά γραφεία των εταιριών. Με την εφαρμογή θα πραγματοποιούνται προσλήψεις κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις κατά τις αργίες ή και τα Σαββατοκύριακα και την επόμενη μέρα θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

Σήμερα, για την έναρξη της απασχόλησης του εργαζόμενου απαιτείται η αναγγελία της πρόσληψής του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ. Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», έχει καθιερωθεί μάλιστα υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας των υπηρεσιών αυτών.

Συνεπώς, κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» τα Έντυπα Ε3 (Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης) και Ε4 (Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) το αργότερο έως και την ίδια ημέρα πρόσληψης και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Σε περίπτωση μερικής ή διαλείπουσας ή εκ περιτροπής απασχόλησης, πρέπει να υποβληθεί, πέραν των συγκεκριμένων εντύπων, και το Έντυπο Ε9 (Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης ή/και Εκ Περιτροπής Εργασίας).

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα είναι κατοχυρωμένο ένα 30λεπτο ως χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία. Αυτό το τριαντάλεπτο πριν την έναρξη του επίσημου ωραρίου και μετά την έναρξη του επίσημου ωραρίου, αλλά και μετά τη λήξη του επίσημου ωραρίου θεωρείται χρόνος προετοιμασίας και χρόνος αποχώρησης, οπότε δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, αυτό το οποίο εξετάζει το υπουργείο είναι να δώσει ένα δεκάλεπτο ευελιξία πριν την έναρξη και μετά την λήξη του ωραρίου.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχεται άλλωστε και το πραγματικό ωράριο εργασίας.

Ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση

Στο καθεστώς της Ψηφιακής κάρτας εργασίας εισέρχονται υποχρεωτικά από 1ης Μαρτίου 2025 περίπου 50.000 επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίες απασχολούν πάνω από 700.000 εργαζομένους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει παράταση της πιλοτικής περιόδου για τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ στο οποίο θα καταγράφονται οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων τους.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θα πρέπει να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή myΕrgani app στο κινητό τους από το Google Play ή το App Store. Την πρώτη φορά που θα συνδεθούν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς τους στο ΤaxisΝet. Στην οθόνη της εφαρμογής «Κάρτα», βρίσκεται η ατομική Ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε μορφή QR code.

Αυτή είναι η ψηφιακή κάρτα που «χτυπάτε» δηλώνοντας την πραγματική έναρξη και λήξη της εργασίας σας, πληροφορίες που διαβιβάζονται και καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η πλημμελής εφαρμογή της Ψηφιακής κάρτας αποτελεί τη δεύτερη συνηθέστερη εργασιακή παράβαση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, οι παραβατικοί εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 2.000 έως και 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

«Τσουχτερά» πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως και 10.500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις του νέου συστήματος για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως αναφέρεται στον  σχετικό οδηγό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης https://psifiakikarta.gov.gr/odigos-psifiakis-kartas/. Αναλυτικά:

  • 10.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργασίας εργαζομένου.
  • 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζόμενου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης.
  • 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη μη προβλεπόμενη μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης.
  • 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας αν και υπάρχει υποχρέωση .
  • 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά.
  • 10.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για αλλαγή ή για  τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση από τον εργαζόμενο χωρίς αυτή να ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας. εργασίας για επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει το απολογιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Πατάει το κουμπί με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για ανασφάλιστα ΙΧ και οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

Μητσοτάκης: Εθνικός στόχος η μόνιμη αύξηση των μισθών – Το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ

ΗΠΑ: Νέα πιθανή αεροπορική τραγωδία στην πολιτεία της Αλάσκα – Αγνοείται αεροσκάφος