ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο λογαριασμός του πολέμου σήμερα στο Eurogroup – Σενάρια για προσγείωση της ανάπτυξης στο 2,5% – 3,5% φέτος στην Ελλάδα – Τι θα πει σήμερα ο Σταϊκούρας με Τζεντιλόνι και Ντόναχιου»
Με σενάρια που προβλέπουν υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1 ή και 2 μονάδες του ΑΕΠ φέτος, από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,5%, και έκρηξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες σε πρωτοφανή επίπεδα άνω του 7,2% που καταγράφηκε το Φεβρουάριο, προσέρχεται η Αθήνα στις Βρυξέλλες, όπου το Eurogroup σήμερα και το EcoFin αύριο, επιχειρούν πρώτη αποτίμηση της ζημιάς του πολέμου. Όπως και στην Ευρώπη σε κανένα από τα σενάρια που καταρτίζονται και στην Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται ύφεση φέτος. Ωστόσο το κόστος θα είναι αισθητό αφού αναμένεται προσγείωση της ανάπτυξης και διεύρυνση του ελλείμματος που σύμφωνα με ορισμένους στο πιο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να διευρυνθεί προς τα 5,5 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που προβλέπεται φέτος.
Η εικόνα στην Ελλάδα δεν απέχει πολύ από την κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι συνολικά στην Ευρώπη η σύρραξη στην Ουκρανία περιορίζει, αισθητά χωρίς να ακυρώνει την ανάκαμψη. Γεννά όμως το μεγάλο φόβο του στασιμοπληθωρισμού ειδικά για την Ευρώπη την οποία η νέα κρίση βρήκε με ήδη αδύναμη ανάκαμψη και υψηλό πληθωρισμό.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων σε πιο μειονεκτική θέση. Διαφέρει στο ότι πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, ενώ έχει σχεδιαστεί να βγει από την ενισχυμένη, μεταμνημονιακή, εποπτεία τον Αύγουστο. Και μπορεί η ΕΚΤ να δήλωσε, πάλι, πως στηρίζει την ελληνική αγορά ομολόγων, εντούτοις δεν παύει η χώρα να αποτελεί ακόμη για τις αγορές μια ειδική περίπτωση, που μοιραία θα βλέπει το κόστος δανεισμού της να «φουσκώνει» σε περιόδους μιας παρατεταμένης αναταραχής που περιορίζουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου για τους επενδυτές.
Κάτι που μοιραία περιορίζει τα περιθώρια μεγάλων «παροχών» για την αντιμετώπιση της κρίσης και καθιστά μεγάλη την αγωνία στην Αθήνα για τη δημοσιονομική ευελιξία που θα έχει στην πράξη, λίγο πριν καθορίσει το νέο πακέτο στήριξης για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός της εβδομάδας.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του Eurogroup, την πρώτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Paolo Gentiloni και τη δεύτερη με τον Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe. Σήμερα άλλωστε αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup και η 13η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την Ελλάδα που αναμένεται να είναι και η προτελευταία στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η τελευταία έκθεση αναμένεται τον Μάιο, μετά από την 14η αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα στις 7 Απριλίου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα επιχειρήσουν συνολική αποτίμηση του εύρους της δημοσιονομικής ευελιξίας και στήριξης στην οποία μπορούν να υπολογίζουν τα κράτη – μέλη.
Διαβάστε επίσης
Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο Χρήστος Σταϊκούρας