ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αυριανό Eurogroup αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς της Ελλάδας προς την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία τυπικά αναμένεται να κλειδώσει στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Ιουνίου.
Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών της Δευτέρας, η στάση της ελληνικής αποστολής είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της συνεδρίασης καθώς προετοιμάζεται το ελληνικό αίτημα για να δοθεί τον Ιούνιο το πράσινο φως για τον τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.
Η όλη συζήτηση διεξάγεται σε ένα πολεμικό τοπίο στις αγορές αλλά και εν αναμονή της οριστικοποίησης από την Κομισιόν της παράτασης της ρήτρας διαφυγής μέχρι και το 2023.
Ωστόσο, η όποια επιπλέον δημοσιονομική ελαστικότητα επιτραπεί από τις Βρυξέλλες θα αφορά καταρχήν σε μη μόνιμα μέτρα, γεγονός που ήδη δημιουργεί προβλήματα στην Κυβέρνηση η οποία έχει υποσχεθεί την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπάλλήλους το 2023.
Επιπροσθέτως το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, η απουσία επενδυτικής βαθμίδας και η ανάγκη να μην προκύψουν «γκρίνιες» από τις πιο σκληρές πτέρυγες του Eurogroup, καθιστούν περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ την ανάγκη η χώρα να μην εκπέμψει μήνυμα δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος «το έλλειμμα καθορίζει την πρόσβαση μας στις αγορές», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει, για κανένα λόγο να υπάρξει, φέτος νέα αναθεώρηση από το 2% του ΑΕΠ και η χώρα να επιμείνει στην επιστροφή σε πλεονάσματα σταδιακά μεν αλλά με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Σε ταραγμένες αγορές, με τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας και το επιτόκιο στο δεκαετές να επιμένει στο 3,6% ενώ η χώρα έχει υλοποιήσει ούτε το 50% του φετινού δανειακού προγράμματος, η στρατηγική αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε ξανά κάτω από το επίπεδο του 1% με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου να υποχωρεί και τις αγορές μετοχών να κατακρημνίζονται εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Πτωτικά στην περιοχή του 0,95% υποχωρεί σήμερα το γερμανικό δεκαετές, το ιταλικό πέριξ του 2,95% ενώ το ελληνικό κινήθηκε στο 3,7% την Παρασκευή. Οι πιέσεις ήταν ισχυρές στις αγορές τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας το ξεπούλημα της Τετάρτης στη Wall Street καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ μετά και τα δυσμενή στοιχεία από την αγορά της λιανικής.
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία λιανικής Target που ανακοίνωσε πως τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 50% στο 1 δισ. δολ. με τη μετοχή της στη συνέχεια να υποχωρεί την Τετάρτη κατά 25%, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε μια ημέρα μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.
Η εταιρεία απέδωσε τη δυσμενή εξέλιξη των κερδών σε ένα συνδυασμό υψηλότερου κόστους αλλά και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις αγορές να παίρνουν το σαφές μήνυμα πως ο υψηλός, παρατεταμένος, πληθωρισμός έχει αρχίζει να επηρεάζει τις συνήθειες των καταναλωτών.
Η κυρίαρχη άποψη στο οικονομικό επιτελείο είναι πως η χώρα, με λίγη καλή τύχη από το μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, μπορεί να πετύχει φέτος μια αξιοπρεπή ανάπτυξη, να έχει μια καλή τουριστική σεζόν με έσοδα ίσως και υψηλότερα του 2019 και να κερδίσει νέες αναβαθμίσεις ειδικά εάν τρέξουν ταχύτερα και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο ο δείκτης αβεβαιότητας είναι στα ύψη ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι πτωτικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Ήδη η Κομισιόν προσγείωσε την πρόβλεψη της για το ελληνικό ΑΕΠ στο 3,5% φέτος όταν το Φεβρουάριο ανέμενε 4,9% και τον Νοέμβριο του 2021 5,2%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αναμένει τον εναρμονισμένο δείκτη στο 6,3% φέτος (έναντι προηγουμένης εκτίμησης για 3,2%). Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν οκτώ χώρες θα έχουν φέτος υψηλότερη ανάπτυξη από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών η Πορτογαλία (5,8%), η Ιρλανδία (5,4%) και η Ισπανία (4%).
Μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομίας αναμένεται να δώσουν μία σειρά στοιχείων και δεκτών, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 15 Ιούνιου.
Πιο συγκεκριμένα :
μέχρι τις 15 Ιουνίου, δηλαδή το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου
- στις 7 Ιουνίου, την πορεία του λιανικού εμπορίου
- στις 31 Μαΐου, τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Μάιο,
- την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο που θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Στη Βουλή η τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής
Καύσιμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Σκέψεις για επέκταση του Fuel Pass
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί