ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για να επιτραπεί από τον ESM στην Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά, πιθανόν σε τρεις δόσεις, σημαντικό μέρος του «σκληρού πυρήνα» των 15,7 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων προκειμένου να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια, πιθανόν σε τρεις ή περισσότερες ετήσιες δόσεις πρόωρα ακριβό χρέος. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια ως προς το ύψος που θα μειωθεί τελικά αυτός ο σκληρός πυρήνας που είχε δεσμευτεί ως εγγύηση ενόψει της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο το 2018 με τα ποσά να παραμένουν «κλειδωμένα» σε ειδικό λογαριασμό.
Ο σκληρός αυτός πυρήνας είναι μέρος του ευρύτερου μαξιλαριού ταμειακών διαθεσίμων που κινούνται κοντά στα 36 – 37 δισ. ευρώ.
Στον σκληρό πυρήνα που απαιτεί την άδεια του ESM για να αξιοποιηθεί, αποκλειστικά για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, είναι που εστιάζουν εδώ και κάποιους μήνες οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών με τις ευρωπαϊκές αρχές, με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία για το ύψος των χρημάτων που θα αποδεσμευθούν και για το χρονοδιάγραμμα της αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιοποίηση των ποσών πιθανόν να γίνει σε τρεις δόσεις, ανάλογα με το σενάριο που θα προκριθεί και τα ποσά θα αξιοποιηθούν για έξτρα πρόωρες αποπληρωμές χρέους σε ορίζοντα τριετίας.
Να σημειωθεί πως από το σύνολο των διαθεσίμων που έχει η χώρα, των 36 – 37 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου αυτό το σκληρό πυρήνα των 15,7 δισ. που ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους υπόλοιπα δανείου από τον ESM.
Το σχέδιο σταδιακή αποδέσμευσης και αυτών των ποσών είναι φιλόδοξο αλλά market – friendly όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν και έχουμε το πράσινο φως από τον ESM προσεχώς, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου πριν λίγες εβδομάδες, θα συγκροτήσουν έναν «credit positive» πόλο για τους οίκους αξιολόγησης.
Το βασικό σκεπτικό είναι πως οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την περίοδο που αποφασίστηκε η δημιουργία του μαξιλαριού.
Εγγύηση για το χρέος
Τότε, το 2018 η χώρα έπρεπε να δώσει μια εγγύηση στις αγορές πως είναι διασφαλισμένη η εξυπηρέτηση του χρέους. Σήμερα με τη χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές με ευνοϊκούς όρους κάνοντας, επιτυχώς και σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και μεγάλες εκδόσεις όπως ήταν η πρόσφατη έκδοση του 30ετούς, ενώ παραμένει δεσμευμένη στην σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων τα, πολλά, επόμενα χρόνια, η ύπαρξη ενός τόσο υψηλού «ασφάλιστρου» κρίνεται από μεγάλη μερίδα αναλυτών και αξιωματούχων, εντός και εκτός συνόρων, μη απαραίτητη.
Αντίθετα, αυτό το «στρατόπεδο» εκτιμά πως η «απελευθέρωση» από τη συγκεκριμένη ρήτρα ασφαλείας, διατηρώντας βέβαια ένα μικρότερο από το τρέχον αλλά σεβαστό επίπεδο διαθεσίμων, μπορεί να αποδειχθεί θετικός καταλύτης και για τους οίκους αξιολόγησης, καθώς θα βελτιώσει αισθητά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.
Το που θα κάτσει τελικά η μπίλια του αποθέματος που θα μείνει διαθέσιμο, ως εγγύηση κινδύνου, θα κριθεί τους προσεχείς μήνες, και πάντα σε σύμφωνη γνώμη με τους θεσμούς καθώς δεν θα μπορούσε σε κανένα σενάριο να δράσει ανεξάρτητα η χώρα για κάτι τέτοιο.
Πέραν του οικονομικού οφέλους που θα έχει η χώρα – υπολογίζεται πως για κάθε 1 δισ. ευρώ από τα ακριβά διακρατικά δάνεια του GLF που αποπληρώνεται η χώρα κερδίζει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια – βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές.
Όταν ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας, που είναι τα ευρωπαϊκά κράτη, συναινούν στο να υπάρχει μικρότερη εγγύηση στην άκρη, και ανοίγουν το δρόμο για να αξιοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια προκειμένου το χρέος να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο, ενδυναμώνεται η σχέση εμπιστοσύνης θεσμών – Ελλάδας και κατ’ επέκταση επενδυτών – Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως η χώρα έχει ήδη εξαγγείλει για φέτος πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον χρέους έως 5 δισ. ευρώ που λήγει το 2026 και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται.
Διαβάστε επίσης:
Αποκάλυψη για Καρώνη – JP Morgan: «Υπάρχει ”bad blood” και το deal κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο