ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με «ρυθμούς χελώνας» κινούνται, οι περίπου 4.000 δικογραφίες φοροδιαφυγής, καθώς η νέα «υπό σύσταση» ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του 2018. Αποτέλεσμα… Πολύ πιθανόν να μην ερευνηθούν ποτέ και να παραγραφούν οι περισσότερες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών, που τής έχουν ήδη ανατεθεί για έρευνα και έκδοση πορισμάτων, δεδομένου ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε έτη πριν το 2013, που παραγράφονται σχεδόν στο σύνολό τους στις 31-12-2018.
Το νέο σώμα κατά της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς, η «Νέα Δομή» όπως ονομάστηκε, ιδρύθηκε κατ’ επιταγήν των Θεσμών, πριν από περίπου 9 μήνες, για να «ξεσκονίσει» καταρχάς, παλιές «αραχνιασμένες» υποθέσεις κι εν συνεχεία, να «τρέξει» με τις υπερεξουσίες του τις καινούργιες. Πρόκειται για 3.979 υποθέσεις-δικογραφίες που ήταν διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και στις ΔΟΥ της χώρας. Αφορούν σε έρευνα μετά από παραγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων, για τη διενέργεια ελέγχων σε υπόπτους για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό και έχουν μείνει εδώ και πολλά χρόνια ανεκτέλεστες.
Αιτία, να βρεθούν στα αζήτητα οι συγκεκριμένες υποθέσεις, με τους φοροδιαφυγάδες να την «βγάζουν καθαρή» είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη σύσταση και τη λειτουργία του νέου… ΣΔΟΕ, που οφείλονται τόσο στην αδυναμία της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών να «τρέξει» πιο γρήγορα τις διαδικασίες στελέχωσής του αλλά και την απροθυμία των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ να μετακινηθούν στη νέα υπηρεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο θα έπρεπε να είναι στελεχωμένη με 135 ελεγκτές και μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τους… 40 οι υπάλληλοι που έχουν δεχθεί να υπηρετήσουν σ’ αυτήν.
Το νέο σώμα κατά της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς, η «Νέα Δομή» υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, εποπτεύεται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και θα μπορεί να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, να διενεργεί έρευνες στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους, στα αρχεία και στα φορολογικά βιβλία που κρατούν. Επίσης θα έχει το δικαίωμα να αίρει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και να ελέγχει τις κινήσεις τους. Ο ιδρυτικός νόμος αναφέρει όμως ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους παραβάτες ούτε καν να υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές ή να ζητά την ποινική τους δίωξη. Τον τελικό λόγο για όλα αυτά θα εξακολουθούν να τον έχουν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δηλαδή οι αρμόδιες ΔΟΥ και τα αρμόδια Ελεγκτικά Κέντρα, όπου θα αποστέλλονται τα πορίσματα της υπηρεσίας για τελική αξιολόγηση και έγκριση.
Η στέρηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων περιορίζει σημαντικά τις διωκτικές δυνατότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίες και την αποδυναμώνει αισθητά. Αποτελεί δε από μόνη της μια βασική αιτία σημαντικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας, με τον κίνδυνο απαλλαγής από τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει, χιλιάδων μεγαλο-φοροφυγάδων.