ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
«Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως πως η εικόνα αυτή δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση 12,4% στο πεντάμηνο (στο Ελ. Βενιζέλος αυξήθηκαν κατά 16,4%, ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,2% για το σύνολο του έτους, ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά περίπου 11%, ενώ η μέση κατά κεφαλή δαπάνη είχε αυξηθεί κατά 3% το πρώτο τρίμηνο.
Αναφερόμενος στα δεδομένα της τελευταίας τετραετίας, ο κ. Παράσχης θύμισε πως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,3%, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 20,6 δισ. το 2023., οι επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019. Η άμεση επίπτωση του κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν 28,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,0% του εγχώριου ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε τόσο στις υποδομές, όσο και στην αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ σε επίπεδο χαρτογράφησης και
καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Στάθηκε στο έλλειμμα συνεδριακής υποδομής στην Αθήνα, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης σχετικής υποδομής στη Θεσσαλονίκη, «ένα έλλειμμα που οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων, που καθιστά δυσχερή έως αδύνατη την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων και δεν επιτρέπει την άμβλυνση του φαινομένου της εποχικότητα».
Το αγκάθι της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού
«Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία. Η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με το τουρισμό για την βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται», είπε, μιλώντας για το τέλος παρεπιδημούντων.
Λόγος έγινε από τα μέλη του δ.σ. για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας. ΣΕΤΕ και υπουργεία έχουν προχωρήσει σε διαβουλεύσεις προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, αφού η γραφειοκρατία δεν βοηθά στην επίτευξη του σκοπού των μετακλήσεων εργαζομένων, τόνισε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος.
«Αυτό που μένει είναι η εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού μαζί με την ανεύρεση. Πρέπει να το δούμε πιο συνολικά γιατί μόνο με την αύξηση της εξειδίκευσης και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων μπορεί να έρθει η ουσιαστική παραγωγικότητα, άρα και η δυνατότητα να πληρώσουμε περισσότερα και να καλύψουμε με αποτελεσματικό τρόπο αυτό το έλλειμα που φαίνεται ότι δημιουργείται όχι μόνο στον τουρισμό σε όλη την κοινωνία», είπε ο επικεφαλής της Aegean και μέλος του δ.σ. του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών