Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη με μείωση έως 115 ευρώ τον μήνα

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Τη δυνατότητα για την λήψη πρόωρης σύνταξης με μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης έως και 115 ευρώ το μήνα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Πρόκειται για μια δυνατότητα που παρέχει ο νόμος σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που πληρούν τόσο ηλικιακά όσο ασφαλιστικά κριτήρια, σε μια περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για έξοδο από τον εργασιακό βίο ειδικά το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους.

Η μείωση των 115 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής, δηλαδή των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε ασφαλισμένος. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (εθνική σύνταξη για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης). Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμη και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών. Συνεπώς το ανώτατο όριο μείωσης της εθνικής σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό. Αυτό το γεγονός καθιστά αρκετά ελκυστική την επιλογή της μειωμένης σύνταξης, σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που επιθυμούν να αποχωρήσουν αρκετά χρόνια νωρίτερα από την συμπλήρωση των 62 ετών που είναι το γενικό όριο.

Για τη λήψη πλήρους σύνταξης απαιτούνται 40 έτη απασχόλησης και συμπλήρωση των 62 ετών. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει τη μειωμένη σύνταξη, δεν θα λάβει ποτέ πλήρη με την πάροδο των ετών.

Τα «μυστικά» για έξοδο με μειωμένη σύνταξη είναι τα εξής:

Μειωμένη σύνταξη λαμβάνουν:

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας: Δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023 – Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις

Τρεις παρεμβάσεις για την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα