ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τριπλό μήνυμα στις αγορές, ότι σε καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 3% το 2024 από σχεδόν 2,4% φέτος, πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και σχεδόν διπλάσιο το 2024 και μεγάλη αποκλιμάκωση στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2024, τον πρώτο που συντάσσεται με τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια.
Αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο αναμένονται οριακές στα βασικά μεγέθη, το πιθανότερο με ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερη φέτος στο 2,4%, και πρόβλεψη για σχεδόν 2,9% τον επόμενο χρόνο, έτος στο οποίο η οικονομία στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν προέβλεπε πληθωρισμό 4% φέτος και 2,8% τον επόμενο χρόνο και εκτιμάται πως κοντά σε αυτά τα επίπεδα, ίσως οριακά χαμηλότερα, θα διαμορφωθούν και οι προβλέψεις στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Το υψηλό ρίσκο
Ωστόσο, είναι σαφές πως ο νέος προϋπολογισμός θα εκτελεστεί σε συνθήκες υψηλού ρίσκου εξαιτίας πρωτίστως εξωγενών παραγόντων.
Στους κινδύνους που αναμένεται να επισημανθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού είναι τα ρίσκα των αρνητικών επιπτώσεων από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, αλλά και οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις που διατηρούν στα ύψη την αβεβαιότητα στην περιοχή καθώς και το ενδεχόμενο διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρά την ισχυρή αβεβαιότητα η Ελλάδα κινείται by the book όσον αφορά στην δημοσιονομική διαχείριση, «πατάει» σε μια γερή δεξαμενή κεφαλαίων εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ιδιωτικοποιεί ταχύτατα και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Αυτό το τρίπτυχο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο νέος προϋπολογισμός μπορεί να λειτουργήσει και ως «διαβατήριο» που ίσως «επικυρώσει» μια πιθανή αναβάθμιση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Η Fitch και η αναβάθμιση
Αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις του ξένου οίκου, αναλυτές εκτιμούν πως με τον προϋπολογισμό ανά χείρας, το φορολογικό νομοσχέδιο προ των πυλών και τις σχετικά περιορισμένες, έξτρα, παροχές στις οποίες προχωρά φέτος η κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας όμως πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, όλα τα επιχειρήματα είναι θετικά για να προχωρήσει και η Fitch στην αναβάθμιση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντική καθώς θα επιταχύνει την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε βασικούς δείκτες, διευρύνοντας την «δεξαμενή» των διαθέσιμων κεφαλαίων για τη χώρα, και ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά.
Άλλωστε η αξιοπιστία της χώρας ως εκδότη χρέους έχει βελτιωθεί και είναι πλέον και μετρήσιμη.
Αυτό θα πιστοποιείται και με τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση του χρέους, το οποίο θα σπάσει έστω και οριακά το φράγμα του 160% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 171,4% το 2022, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Το 2024 αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 152% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παράλληλα στο τελικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη για το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις σε ευάλωτους, καθώς και εκτιμώμενες εξοικονομήσεις από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής όπως επίσης και οι αυξημένες δαπάνες για υγεία και παιδεία.
Διαβάστε επίσης:
Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται οριακές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό
Δύο μήνες – φωτιά για την ελληνική οικονομία – Τα 6 μεγάλα ορόσημα
Η Fitch «φρενάρει» τα σενάρια για νέες παροχές – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί