ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιέχει εκπλήξεις, αφού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει πως έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, λόγω του «δίδυμου» προβλήματος, δηλαδή του νέου κύματος της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα και σε βασικά είδη ανάγκης.
Πάντως, οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα απέχουν πολύ από τις πρόσφατες προβλέψεις που αποτυπώθηκαν στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, με το νέο στόχο για τη φετινή ανάπτυξη να τίθεται στην περιοχή του 7%, έναντι του 6,1% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ για του χρόνου τοποθετείται κοντά στο 4,5%.
Ωστόσο, σε μεγάλο «πονοκέφαλο» αναδεικνύεται το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμα και τα 17 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνούσε τα 13 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη «δένονται» τα χέρια του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά με το σχεδιασμό για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις.
Φυσικά, τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσουν να ισχύουν έκτακτα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία στην ουσία αφορούν κυρίως την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό τομέα, αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Μέτρα από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού δεν θα περιέχει νέα μέτρα, ενώ θα διατηρεί μόνο εκείνα που έχουν εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν επέκταση υφιστάμενων μέτρων και για το έτος 2022, όπως η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και η παράταση της απαλλαγή πληρωμής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το ερχόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι:
– Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,65 δισ. ευρώ για το 2022.
– Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται 4,5 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο»: Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων τα μισά αποτελούν επιδότηση μισθολογικού κόστους και τα μισά προσαύξηση μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ.
– Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.
– Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
– Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται σε 183 εκατ. ευρώ.
– Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2021 ανέρχεται για το 2022 σε 38 εκατ. ευρώ.
– Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2021 ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.
– Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2022. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και αναμένεται να επηρεάσει τα έτη 2023 και έπειτα.
«Καίνε» ακρίβεια και COVID
Ψηλά στην ατζέντα του νέου προϋπολογισμού θα βρίσκονται η πανδημία και η ακρίβεια, η πορεία των οποίων θα κρίνει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται με το δάχτυλο στη «σκανδάλη» για νέες παρεμβάσεις κυρίως στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, καθώς εκτιμάται πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και τους πρώτους μήνες του 2022.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός αναμένεται να προβλέπει χαμηλές «πτήσεις» στον πληθωρισμό, κοντά στο 0,5% φέτος (λόγω του αρνητικού πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2021) και πάνω από το 1% το 2022, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ορισμένων οίκων αξιολόγησης ότι ο πληθωρισμός θα περάσει «ξυστά» από την Ελλάδα, παρά την παροδική εκτόξευσή του πάνω από το 3% τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά το βασικό σενάριο για έσοδα και δαπάνες το πλαίσιο αναμένεται να αναφέρει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα καταγράφουν μείωση κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Moody’s και προϋπολογισμός «πακέτο» την Παρασκευή – Δεκέμβριο τα σπουδαία για παροχές
Έκπληξη ο προϋπολογισμός στο 10μηνο – Αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα κατά €1,2 δισ.
Προϋπολογισμός: Οι 14 φόροι που έσωσαν τα έσοδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ