Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ – Νέα ευνοϊκή αλλαγή για τα εισοδηματικά κριτήρια

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σοφία Ζαχαράκη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σοφία Ζαχαράκη

Αυξάνονται οι δυνητικοί ωφελούμενοι του νέου προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ» που θα τρέξει με την έλευση της νέας χρονιάς, μετά την αλλαγή που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι πολίτες, οι οποίοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα κάλυπταν σε μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Μετά την αλλαγή αυτή, δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που το εισόδημά τους αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης για παράδειγμα του κατώτατου μισθού, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Με το νέο πρόγραμμα οι κατοικίες θα πρέπει να είναι έως 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007 και αξίας συμβολαίου έως 250.000 ευρώ. Ακόμη στο νέο πρόγραμμα διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων, καθώς πλέον αφορά άτομα ή ζευγάρια έως 50 ετών, τα οποία όμως θα κληθούν από τις τράπεζες να αποπληρώσουν νωρίτερα από τα 30 χρόνια το στεγαστικό δάνειο που θα λάβουν. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο έως 190.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής του θα είναι από 3 έως 30 έτη.

 Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων το άτοκο δάνειο θα είναι στο 75% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο, ενώ η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους.

Προέγκριση δανείου

Στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Δεν θα χρειάζεται επίσης η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο, ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα έπρεπε εντός εξήντα  ημερών από την αίτηση του δανειολήπτη, το Πιστωτικό ίδρυμα να ελέγχει την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και του χορηγεί την οικονομική προέγκριση. Η προέγκριση αυτή ίσχυε για εξήντα ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

Εντός της σχετικής προθεσμίας ο αιτών όφειλε να γνωστοποιήσει στο πιστωτικό ίδρυμα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον η εν λόγω προθεσμία περνούσε άπρακτη, η οικονομική προέγκριση έπαυε να ισχύει.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ανεβαίνει το όριο ηλικίας

Νίκος Παπαθανάσης: Τι προβλέπει τα νέα προγράμματα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου » και «το Σπίτι μου ΙΙ»

Τον Ιανουάριο ξεκινάει το «Σπίτι μου ΙΙ» – Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική