ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών απο την αρχή του έτους. Γι’ αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.
Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Ωστόσο προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «θυσιάζονται» τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που αναμένεται να χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά και τα προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας. Να αναφερθεί επίσης ότι για την υλοποίηση των έκτακτων παροχών του 2018, έγινε παρακράτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ «πάγωσαν» οι δημόσιες επενδύσεις σε αναπτυξιακές υποδομές ύψους 1,35 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο για την ελληνική οικονομία αναμένεται σήμερα και η δημοσιοποίηση από τους θεσμούς της πρώτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δείξει αρκετές «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ιδίως στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενώ τις οικονομικές προβλέψεις του για τη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα ανακοινώσεις και ο ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:
– το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
– οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
– η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες
– μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).
– μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
– το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
– η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.
Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει ο Τσίπρας για την ακύρωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές συντάξεων: «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ με την περικοπή των συντάξεων: Αναβάλλεται ή ακυρώνεται;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι
- Πώς μοιράζεται η πίτα της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση – mononewsTV
- Χρηματιστήριο: Σπάνε margin calls, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά – Ο Πούτιν, ο Σαμαράς και ο MSCI