Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

«Προεκλογική» δημοπρασία ομολόγων την Τετάρτη – Την Τρίτη κλειδώνουν οι αποφάσεις του ΟΔΔΗΧ

Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ

Στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις για την επόμενη δημοπρασία ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την Τετάρτη 21 Ιούνιου με την οποία ολοκληρώνεται το τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών που εγκαινίασε ο ΟΔΔΗΧ στις 19 Απριλίου, έχοντας αντλήσει  συνολικά 700 εκατ. ευρώ και σχεδόν καλύψει το σύνολο του φετινού στόχου των περίπου 7 δισ. ευρώ για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα.

Η τελευταία αυτή δημοπρασία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, εάν υλοποιηθεί, θα γίνει λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, σταθμίζοντας την αγορά σε μια ευαίσθητη στιγμή, με τους περισσότερους όμως να εκτιμούν πως όπως και οι προηγούμενες δημοπρασίες έτσι και αυτή θα κινηθεί ομαλά με πολύ καλούς δείκτες προσφορών, κάλυψης και κόστους.

Με το feedback από την αγορά ανά χείρας το αργότερο μέχρι την Τρίτη βράδυ ο ΟΔΔΗΧ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη δημοπρασία στις 21 Ιουνίου, το είδος του ή των ομολόγων που θα δημοπρατηθούν αλλά και το ύψος του ποσού. Να σημειωθεί πως η διενέργεια της δημοπρασίας στην προκαθορισμένη ημερομηνία είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική και σε αυτό πρακτικά εντοπίζεται η στόχευση του προγράμματος.

Η αγορά απλά γνωρίζει πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να παρέμβει με συγκεκριμένες, μικρές εκδόσεις, προκειμένου να βελτιώσει σημεία που χρίζουν βελτίωσης στη δευτερογενή αγορά. Καθοριστικής σημασίας για αυτό είναι το feedback που παίρνει από τους Primary Dealers.

Μέχρι στιγμής πάντως ο απολογισμός της υλοποίησης του προγράμματος αυτού κρίνεται θετικός καθώς εκτιμάται πως βελτιώθηκε ο τρόπος λειτουργίας μιας αγοράς που παραμένει ρηχή και οικοδομείται σταδιακά μετά από την πολυετή κρίση.

Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στις 21 Ιουνίου με μια ακόμη δημοπρασία αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό.

Το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό Bund διαμορφωνόταν χθες Πέμπτη στις 135 μονάδες έναντι 167 του αντίστοιχου ιταλικού, με την απόδοση του δεκαετούς να ψιλοδιορθώνει στο 3,8% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3,6% που είχε υποχωρήσει τις προηγούμενες μέρες.

Το ιταλικό δεκαετές ήταν την Πέμπτη στο 4,2%, το ισπανικό στο 3,5% και το πορτογαλικό στο 3,2%.

Διαβάστε επίσης

Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις και τον Ιούλιο-Δεν σκεφτόμαστε παύση επιτοκίων

Κατασκευές: Αύξηση 24,2% του δείκτη παραγωγής το α’ τρίμηνο

«Έκρηξη» φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο κατά €2 δισ. – Πρωτογενές πλεόνασμα €2,29 δισ.

──────────────────

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων