• Οικονομία

    Προ των πυλών το «Σπίτι μου ΙΙ» – Το Σεπτέμβριο η διάταξη νόμου

    ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δημαρχείο του Κιλελέρ

    ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τον νέο πλαίσιο στη ΔΕΘ


    Διεύρυνση των δικαιούχων και νέα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη ΔΕΘ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου για τον δεύτερο κύκλο του στεγαστικού προγράμματος που θα προβλέπει τη διεύρυνση του ορίου ηλικίας έως τα 50 έτη και του ετήσιου εισοδήματος στα 20.000 ευρώ, από 16.000 που ήταν στο πρώτο κύκλο.

    Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Κομισιόν για το νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, έστω και με μία αρχική συμφωνία.

    Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α΄ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια ύψους 17,7 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ είτε με τη μόχλευση που θα υπάρξει από τις εμπορικές τράπεζες, είτε ακόμη και με μια νέα φάση του ίδιου προγράμματος. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα θα τρέξουν πριν από το τέλος του έτους.

    Μέσω του προγράμματος προβλέπεται η αγορά ακινήτων με χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού κατά 50% και μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους. Αυτό σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος να υπαχθεί στο πρόγραμμα θα μπορεί να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα που τον εξυπηρετεί με επιτόκιο που θα αντιστοιχεί στον μέσο όρο του επιτοκίου στεγαστικού δανείου της τράπεζας και του επιτοκίου του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι πολύ χαμηλό.

    Επί της ουσίας θα πάρει δάνειο με λίγο πάνω από το μισό επιτόκιο του συνηθισμένου στεγαστικού.
    Επίσης εξετάζεται διεύρυνση στις 20.000 ευρώ, με αύξηση ανάλογα με τα τέκνα. Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ. Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια ύψους 17,7 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ είτε με τη μόχλευση που θα υπάρξει από τις εμπορικές τράπεζες, είτε ακόμη και με μια νέα φάση του ίδιου προγράμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στο πρόγραμμα το «Σπίτι μου ΙΙ» θα είναι οι εξής:

    – Ηλικιακή διεύρυνση: Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών, ενώ στο νέο αναμένεται να ενταχθούν άτομα έως 50 ετών.

    – Διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου: Εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

    – Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%.

    – Προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους: θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

    – Έτος άδειας κατασκευής: Τα ακίνητα θα είναι παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών ήταν 34 έτη και περίπου, το μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ. Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη.
    Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Φόροι και εισφορές: Οι 3+1 παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Βασίλης Κορκίδης: Επτά προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

    Έπεσαν στη θάλασσα 46 κοντέινερ από το πλοίο MSC Antonia



    ΣΧΟΛΙΑ