Το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης προσελκύει το πρόγραμμα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων που έχουν υψηλή εξάρτηση από τις λιγνιτικές δραστηριότητες, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Όπως επεσήμαναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κων/νος Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, τα κονδύλια του προγράμματος που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 20 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να εξαντληθούν πολύ πριν τη λήξη της προθεσμίας (το Μάρτιο του 2022) καθώς έχουν ήδη υποβληθεί 41 αιτήσεις που αντιστοιχούν στο 58% του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 9,7 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλή (25% – 50%) εξάρτηση από εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ, προκειμένου να στραφούν σε νέες δραστηριότητες, να διαφοροποιήσουν τα παραγόμενα / προσφερόμενα προϊόντα ή / και παρεχόμενες υπηρεσίες, και να πετύχουν σε βάθος 5ετίας την απεξάρτηση τους από την ΔΕΗ και τις λιγνιτικές δραστηριότητες γενικότερα.

Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης 80%.

Οι επιχορηγούμενες δαπάνες περιλαμβάνουν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα – εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατάστρωση business plan, δράσεις προβολής – προώθησης, ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, θα ακολουθήσει η προκήρυξη νέων ανάλογων προγραμμάτων ενώ ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο προς τις λιγνιτικές περιοχές στο διάστημα 2021 – 2027 αναμένεται να φθάσουν στα 280 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: