Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις, η οποία θα αφορά τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία έδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Το οικονομικό επιτελείο στις συνομιλίες που είχε με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, κατάφερε να τους πείσει ότι η πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 24 ή τις 48 δόσεις, δεν επαρκεί για τη ρύθμιση των χρεών, καθώς από το 2022 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν όλες τις “πληγές” της πανδημίας, μαζί με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Μάλιστα, τους παρέθεσαν και τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του lockdown και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο του 2021 έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 2.52 δισ. ευρώ. Μόνο το Μάιο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Προκρίνονται οι 60 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ή ελληνική πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας προέβλεπε 60 ή 72 δόσεις. Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα προκρίνουν το σενάριο για την αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 60 δόσεις.

Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβουν οι επικεφαλής των θεσμών, στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση με τις 60 δόσεις θα έχουν, μεταξύ άλλων :

* επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή,
* επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατέγραψαν σημαντική πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
* εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και
* ιδιόκτητες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Αναβίωση των 120 δόσεων

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φαίνεται πως έδωσαν την έγκριση και για την αναβίωση της ρύθμισης των 100 και των 120 δόσεων.

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά ευκαιρία που θα δοθεί στους οφειλέτες που αποδεδειγμένα έχασαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ρυθμίσουν για μια ακόμα φορά τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Διαβάστε ακόμη:

MyHealth: Εφαρμογή στο κινητό για τη διαχείριση των συνταγών και των παραπεμπτικών

Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

Πιερρακάκης: Επιτάχυνση της κυβερνητικής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση