• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο – Αρκετοί αξιωματούχοι πρότειναν μείωση από τον Ιούλιο!

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων της FED τον Σεπτέμβριο τάχθηκε η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τη νομισματική πολιτική της κατά την τελευταία της συνεδρίαση στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά, αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι που θα επιθυμούσαν μια πρώτη μείωση ήδη από τον Ιούλιο. Ωστόσο, τελικά η FED είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, στο εύρος του 5,25% – 5,50%.

    «Αρκετοί παρατήρησαν ότι η πρόσφατη πρόοδος στον πληθωρισμό και οι αυξήσεις του ποσοστού ανεργίας παρείχαν μια εύλογη συνθήκη για τη μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνάντηση ή ότι θα μπορούσαν να είχαν στηρίξει μια τέτοια απόφαση», αναφέρουν τα πρακτικά. .«Η συντριπτική πλειοψηφία παρατήρησε ότι, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να έρχονται περίπου όπως αναμενόταν, πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνάντηση».

    Πλέον η αγορά, η οποία θεωρεί βέβαιη την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, στοιχηματίζει για το μέγεθος αυτής της κίνησης, εμφανιζόμενη διχασμένη σχετικά με το αν θα είναι για 25 ή για 50 μ.β. Κάτι που ελπίζει να ξεκαθαρίσει περισσότερο από την επερχόμενη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή, αν και η «σαφήνεια» που αναζητά η αγορά από τον πρόεδρο της FED δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Τα πρακτικά τονίζουν μια αναδυόμενη αίσθηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων τους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση είναι πλέον σχεδόν ίσοι, ακόμη και όταν το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλό δύο δεκαετιών. Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 31 Ιουλίου ότι η επιτροπή αναζητούσε «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    «Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρατήρησε ότι οι κίνδυνοι για τον στόχο για την απασχόληση είχαν αυξηθεί και πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι κίνδυνοι για τον στόχο για τον πληθωρισμό είχαν μειωθεί», αναφέρουν τα πρακτικά. «Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν τον κίνδυνο ότι μια περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να μεταβεί σε μια πιο σοβαρή επιδείνωση».

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει και ότι είχε σημειωθεί «κάποια περαιτέρω πρόοδος» προς τον στόχο του 2% τους τελευταίους μήνες.

    «Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στον πρόσφατο αποπληθωρισμό θα συνεχίσουν πιθανότατα να ασκούν καθοδική πίεση στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Τα πρακτικά παρείχαν ελάχιστη καθοδήγηση σχετικά με τυχόν αλλαγές στη συνεχιζόμενη μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας μόνο ότι οι αξιωματούχοι «έκριναν ότι ήταν σκόπιμο να συνεχιστεί η διαδικασία μείωσης των τίτλων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας».

    Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, οι βασικοί δείκτες της Wall Street αντέδρασαν θετικά, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,17%, τον S&P 500 κατά 0,52% και τον Nasdaq κατά 0,69%.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Στο 2,9% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

    Το βλέμμα των traders στη Fed – Θα δώσει ο Πάουελ σήμα για συνέχιση του ράλι των μετοχών;

    ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετίας η ανησυχία για την ανεργία – Υπάρχει φως στο τούνελ;



    ΣΧΟΛΙΑ