Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πρακτικά FED: Η τραπεζική κρίση άλλαξε τις αποφάσεις των αξιωματούχων – Επιφυλακτικοί για την συνεδρίαση του Μαΐου

Jerome Powell, επικεφαλής FED

Jerome Powell, επικεφαλής FED

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της FED μείωσαν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, μετά από μια σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων που έπληξαν τις αγορές τον περασμένο μήνα, και τόνισαν ότι θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο μιας πιστωτική κρίση να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής  FOMC που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τετάρτη.

«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό τους οδήγησαν να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για το εύρος στόχου επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, οι οποίες θα ήταν αρκετά περιοριστικές», αναφέρουν τα πρακτικά της Επιτροπής από τη συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου.

Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις του προέδρου Jerome Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων υποστηρίχθηκε ευρέως από τους συναδέλφους του, με όλους τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.

Ταυτόχρονα, τα πρακτικά έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν λιγότερο σίγουροι για μια ανάλογη κίνηση τον Μάιο, καθώς είδαν την ανάγκη να αξιολογήσουν τα εισερχόμενα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τραπεζική αναταραχή επηρέαζε την οικονομία.

Αρκετοί αξιωματούχοι «τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία και η δυνατότητα επιλογής στον καθορισμό της κατάλληλης στάσης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της εξαιρετικά αβέβαιης οικονομικής προοπτικής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Πριν από την τραπεζική κρίση, τα εισερχόμενα στοιχεία από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο είχαν οδηγήσει πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δουν μια πορεία επιτοκίων που ήταν «κάπως υψηλότερη» από την προηγούμενη πρόβλεψή τους, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του Μαρτίου, οι αξιωματούχοι αναθεώρησαν ξανά τις προοπτικές τους σύμφωνα με τις προβλέψεις που υποβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι αμερικανικές μετοχές παρέμειναν υψηλότερες, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων παρουσίασαν μικρή μεταβολή και το δολάριο ήταν χαμηλότερο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και το χαμηλό επίπεδο της ανεργίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αύξησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού τους κατά ένα τέταρτο σε ένα εύρος από 4,75% έως 5% και είπαν ότι «μπορεί να ενδείκνυται κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» στη δήλωσή τους, αναφέρει το Bloomberg.

Σταθεροποιητικές Δράσεις

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξέτασαν εάν θα διατηρούσαν σταθερά τα επιτόκια τον Μάρτιο, δεδομένης της αβεβαιότητας στον τραπεζικό τομέα, αλλά είπαν ότι οι σταθεροποιητικές ενέργειες της Fed και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων βοήθησαν στη μείωση της τραπεζικής κρίσης.

Αλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί να επιστρέψουν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων πριν από την τραπεζική αναταραχή, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που έδειχναν βραδύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στον πληθωρισμό.

Το επιτελείο της Fed, ωστόσο, είπε ότι τώρα περιελάμβανε μια «ήπια ύφεση» που ξεκινά αργότερα φέτος «δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα». Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι βλέπουν τους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα να σταθμίζονται προς τα κάτω.

Οι αξιωματούχοι, που συναντήθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, αναγκάστηκαν να εξισορροπήσουν τον αγώνα τους για να μετριάσουν τις πιέσεις τιμών με την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση σε περισσότερο από μια δεκαετία ακολούθησε δύο ημέρες αργότερα η κατάρρευση της Signature Bank. Η Fed ξεκίνησε ένα πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης εκείνο το Σαββατοκύριακο για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Ο Πάουελ, μιλώντας στις 22 Μαρτίου, χαρακτήρισε την SVB «ακραία περίπτωση», για την εξάρτησή της από ανασφάλιστες καταθέσεις και την έκθεσή της στον κίνδυνο επιτοκίου των ομολόγων της. Αλλά αναγνώρισε επίσης ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε πόσες επιπτώσεις θα υποστεί η οικονομία λόγω των αυστηρότερων πιστωτικών όρων.