Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πρακτικά FED: Διχασμένοι οι αξιωματούχοι για το ύψος της μείωσης του Σεπτεμβρίου – Ποιος δεν ψήφισε για τις 50 μ.β.

Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

Οι αξιωματούχοι της FED στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πόσο επιθετικά θα έπρεπε να γίνουν, ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι αποφασίζοντας τελικά να κινηθούν με μία μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την εμπιστοσύνη για την μείωση του πληθωρισμού με τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας.

Στα πρακτικά αναφέρονται οι λόγοι που επιλέχθηκε τελικά η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, με τα μέλη να εμφανίζονται διαιρεμένα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ήλπιζαν σε μια μικρότερη μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, καθώς ήθελαν να είναι σίγουροι πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά χαμηλότερα, ενώ  ανησυχούσαν λιγότερο για την εικόνα της απασχόλησης.

Ωστόσο, μόνο ένα μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η Μισέλ Μπόουμαν, ψήφισε κατά της μείωσης κατά 50 μ.β. λέγοντας ότι θα προτιμούσε μια κίνηση κατά 25 μ.β.. Πάντως, και άλλοι ήταν υπέρ μιας μικρότερης μείωσης.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα προτιμούσαν μια μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση και μερικοί άλλοι ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση», αναφέρεται στα πρακτικά.

«Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν σύμφωνη με μια σταδιακή πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής που θα επέτρεπε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν το βαθμό περιοριστικότητας της πολιτικής καθώς εξελίσσεται η οικονομία», προστίθεται στο έγγραφο.

«Μερικοί συμμετέχοντες πρόσθεσαν επίσης ότι μια κίνηση 25 μονάδων βάσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο προβλέψιμη πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής».

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την έγκριση της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης έγινε «υπό το πρίσμα της προόδου του πληθωρισμού και της ισορροπίας των κινδύνων» έναντι της αγοράς εργασίας. Τα πρακτικά σημείωσαν ότι μια «σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης κίνησης, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι ήταν αντίθετοι. Ο όρος «συμμετέχοντες» υποδηλώνει τη συμμετοχή ολόκληρης της επιτροπής FOMC και όχι μόνο των 12 ψηφοφόρων.

Τα πρακτικά σημείωσαν επίσης ότι ορισμένα μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι ήταν σημαντικό να ανακοινωθεί ότι η επαναβαθμονόμηση της στάσης της πολιτικής σε αυτή τη συνάντηση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη λιγότερο ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών ή ως σήμα ότι ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής θα ήταν ταχύτερος από τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων της κατάλληλης διαδρομής», αναφέρεται επίσης.

Μια τέτοια αναβαθμονόμηση θα έφερνε την πολιτική «σε καλύτερη ευθυγράμμιση με τους πρόσφατους δείκτες του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας».

Οι υποστηρικτές της περικοπής των 50 μονάδων βάσης «τόνισαν επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη διατήρηση της ισχύος στην οικονομία και την αγορά εργασίας, ενώ θα συνέχιζε να προωθεί την πρόοδο στον πληθωρισμό και θα αντικατοπτρίζει την ισορροπία των κινδύνων».

Διαβάστε επίσης

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Παράταση για ExxonMobil-Helleniq Energy στο δυτικό μπλοκ, στη δεύτερη φάση οι έρευνες ΝΑ της Κρήτης

Ντόναλντ Τραμπ: Θεμελιωδώς ανόητος ο Μπάιντεν – Έξυπνος τύπος ο Μακρόν

Ισπανία: Σχέδια για να διευκολύνει την εγκατάσταση μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ