• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Χρειάζονται περισσότερες θετικές ενδείξεις για να μειωθούν τα επιτόκια

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και ύφεσης του πληθωρισμού διέκριναν οι αξιωματούχοι της FED, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής FOMC στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο «δεν θεώρησαν σκόπιμη τη μείωση των επιτοκίων έως ότου προκύψουν πρόσθετες πληροφορίες που θα προσέδιδαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως προς το ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%».

    Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Μάιο ήταν μια από εξελίξεις που υποστήριζαν την άποψη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έκριναν «μέτρια» τη συνολική βελτίωση των πληθωριστικών τάσεων, τονίζοντας πως μια μείωση των επιτοκίων προς το παρόν δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης και της μείωσης των πιέσεων στις τιμές.

    «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να επιβραδύνεται σταδιακά, ενώ πολλοί εξ αυτών παρατήρησαν ότι η τρέχουσα δημοσιονομική πολιτική κρίνεται ως περιοριστική», ανέφεραν,

    «Η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ήταν βραδύτερη φέτος από ό,τι ανέμεναν τον περασμένο Δεκέμβριο», επεσήμαναν,  με ορισμένους εκ των συμμετεχόντων να τονίζουν ότι απαιτείται υπομονή προτού προβούν σε μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα, «αρκετοί» ανέφεραν ως πιθανή την ανάγκη περαιτέρω αύξησης τους σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί.

    Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Ιουλίου, με το επιτόκιο αναφοράς να αναμένεται να παραμείνει σταθερό.

    Διαβάστε επίσης

    Μάνος Μανουσάκης για Great Sea Interconnector: Αν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕ Κύπρου το έργο σταματά

    Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του

    Μύκονος: Θέμα ξανά στα βρετανικά ΜΜΕ οι υψηλές τιμές – «Χρέωσαν 876 δολάρια για δύο ποτά»



    ΣΧΟΛΙΑ